Русија

Захарова за РТ Балкан: Увођењем санкција Русији Србија постаје роб, заузврат нови захтеви Запада

Млади у Србији морају да схвате да их Запад лаже дајући обећања која неће испунити и да ће их новим захтевима претворити у робове, каже портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова за РТ Балкан: Увођењем санкција Русији Србија постаје роб, заузврат нови захтеви Запада© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Да је Србија пристала да уведе санкције Русији сада би била роб, лишена помоћи коју јој  пружа Русија, укључујући и ону из сфере енергетике. Заузврат би од Запада добила само нове захтеве, али без било какве помоћи, изјавила је за РТ Балкан портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"То је јако важно схватити. Посебно што доста младих у Србији нема болно сећање на бомбардовање Југославије, нису то преживели и не могу да схвате. Родили су се у друго време и о томе могу да сазнају само кроз књиге, историју... Морају да схвате да их Запад сада лаже дајући им обећања која се неће испунити. Уз то, дају само захтеве и претварају их у робове", поручила је Захарова на данашњем брифингу.

Навела је да период балансирања Запада мора да се заврши, а то подразумева балансирање са њиховим стандардима. Како каже, ако Запад Србију уважава као суверену државу, онда тај исти Запад мора да уважи и одлуке те државе, као и народа који ту живи.

"Србија мора да се поштује као држава као и сви остали играчи на светској сцени. Запад балансира и то опасно, а не Србија. Тачније, то што они раде није баланс већ манипулација", изјавила је Захарова на данашњем брифингу.

Она је додала да се у Србији могу видети опасне фазе конфликта и да је на делу покушај државног преврата.

Захарова је напоменула да се обрати пажња какав је био однос Запада ка модерној Србији.

"Узмимо на пример последњих десет година. Западне државе, Вашингтон и ЕУ, говорили су Србији да мора да изабере да ли је са Западом или са Русијом, а то није законито, није фер однос и показатељ је да не уважавају Србију као државу. Касније је постајало све горе. После Вашингтона и Брисел је Србији рекао 'Само Запад, без Русије'. Али ни то није било довољно. Следећи захтев је био само 'Само Запад против Русије'", указала је.

А шта је следеће, упитала је Захарова, додајући да зна шта је следећи захтев а то је "само Запад против Србије", оценивши да њих неће занимати реализација националног интереса и грађана Србије, већ само интерес Вашингтона и Брисела на територији Србије.

"Проблем је тај, што се они не служе само антидемократским и противзаконитим методама, већ 'продубљују' свој незаконит однос према Србији и шире незаконите захтеве Београду. Најгоре од свега тога је што ништа што су обећали нису испунили, ни економску помоћ, финансијску, инвестиције, посебан однос...", навела је Захарова и истакла да Запад само "мења степен незаконитих захтева".

image