Русија

Кремљ објавио концепт руског председавања ЗНД: Који ће бити приоритети

У циљу јачања финансијског суверенитета земаља ЗНД, напори ће бити усмерени на проширење употребе националних валута у међусобним обрачунима, укључујући успостављање директних односа између банкарских организација и интеграцију механизама прекограничног плаћања
Кремљ објавио концепт руског председавања ЗНД: Који ће бити приоритети© Vladimir Baranov/Global Look Press

Руско председавање Заједници Независних Држава (ЗНД) 2024. године биће усмерено на обезбеђивање континуитета и даље јачање Комонвелта, као и на развој сарадње са другим међународним организацијама и заинтересованим државама, наводи се у документу објављеном на сајту Кремља.

"Смањење негативних последица санкција и осигурање енергетске безбедности су приоритетни задаци Русије као председавајуће ЗНД. Посебни напори биће уложени у унапређење активности органа ЗНД и повећање њихове ефикасности. Председавање ће имати за циљ да обезбеди континуитет у активностима Комонвелта и даље јачање ЗНД као интеграционог удружења, повећање његовог међународног ауторитета, развој сарадње", наводи се.

Додаје се да ће у циљу јачања финансијског суверенитета земаља ЗНД, напори бити усмерени на проширење употребе националних валута у међусобним обрачунима, укључујући успостављање директних кореспондентских односа између банкарских организација и интеграцију механизама прекограничног плаћања.

"Продубљивање економске интеграције у контексту стварања јединственог економског простора, интеракције у области енергетике, индустријске и агроиндустријске сарадње, дигитализације, транспорта и комуникација, екологије и заштите климе, научне, техничке и иновативне сарадње", додаје се.

У сфери спољнополитичке интеракције Русија намерава да посебну пажњу посвети јачању позитивног имиџа ЗНД у међународној арени као интеграционом удружењу у развоју и његовом прилагођавању новој архитектури мултиполарног светског поретка.

image