Русија

Путин: Ситуација у свету изузетно напета, многи желе да наруше стабилност ЗНД (ВИДЕО)

Међународна ситуација је изузетно тешка, док се глобална нестабилност пројектује и на Евроазију, рекао је руски председник у видео-поруци учесницима састанка секретара Савета безбедности земаља Заједнице Независних Држава
Путин: Ситуација у свету изузетно напета, многи желе да наруше стабилност ЗНД (ВИДЕО)© Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ситуација у свету је тренутно изузетно напета. Стари сукоби ескалирају у различитим регионима и појављују се нова жаришта, изјавио је председник Русије Владимир Путин у видео-поруци учесницима састанка секретара Савета безбедности Заједнице Независних Држава (ЗНД).

"Видимо да је међународна ситуација и даље изузетно тешка и напета. Посебно на Блиском истоку, где је дошло до нове рунде палестинско-израелске конфронтације, где првенствено страдају цивили. Редовни састанци секретара савета безбедности земаља ЗНД су од великог значаја за јачање и развој система колективне безбедности асоцијације, за обезбеђење суверенитета и националних интереса свих чланица, за њихов сигуран прогресивни друштвено-економски развој", казао је Путин.

Како је оценио руски председник, глобална нестабилност се пројектује и на Евроазију.

"Штавише, акције неких држава директно су усмерене на подривање легитимне моћи, друштвене стабилности и традиционалних вредности у земљама ЗНД, на нарушавање наших традиционалних блиских трговинских и културних веза. Остају заједничке претње, као што су тероризам и организовани криминал, трговина дрогом и илегална миграција, радикализам и екстремизам, као и ризици у области економске, информационе, технолошке и биолошке безбедности", додао је Путин.

Ово је 11. састанак секретара Савета безбедности Заједнице Независних Држава. Претходни је одржан у Москви у новембру 2022. године.

image