Русија

Путин са лидерима ЗНД: Циљ јачање економских веза и трговине у националним валутама

Прошле године је трговински промет између земаља ЗНД показао стабилан раст и износио је 83,7 милијарди долара, истиче Путин на неформалном састанку лидера држава чланица у Санкт Петербургу
Путин са лидерима ЗНД: Циљ јачање економских веза и трговине у националним валутама© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Јачање добросуседских односа биће приоритетни задатак кад Русија буде председавала Заједницом независних држава (ЗНД), указује руски председник Владимир Путин на данашњем неформалном састанку лидера ЗНД у Санкт Петербургу.

Такође, истакао је Путин, Русија планира да велику пажњу посвети продубљивању економских веза у оквиру Заједнице и, нарочито, проширењу обрачуна у националним валутама.

Он је додао да је у овој години трговинска размена међу чланицама ЗНД забележила стабилан раст.

"У текућој години трговински промет између наших земаља бележи стабилан раст, за 10 месеци повећан је за два процената, и износи 83,7 милијарди долара", прецизира председник Русије. 

Активнији прелазак на обрачун у националним валутама, уверен је руски лидер, омогућиће поузданији економски и финансијски суверенитет чланица Заједнице.

Блиска сарадња земаља чланица је и даље потребна, а нарочито када се ради о борби против покушаја фалсификовања историје и величања нацизма, истиче Путин.

"Како бисмо сачували историјску истину, потребно је да наставимо да спроводимо акције као што су Бесмртни пук, да чувамо Георгијевску ленту у Воз сећања", наводи председник Русије.

"Руски језик је најважнији консолидујући елемент постсовјетског простора, кључ разумевања и слободне комуникације за стотине милиона грађана земаља ЗНД", истиче Путин и подсећа да је 13. октобра на самиту у Бишкеку, на иницијативу председника Казахстана, потписан споразум о оснивању међународне организације за руски језик.

Сарадња у сфери културе и хуманитарних питања, заснована на вишевековној заједничкој историји и дубоком преплитању култура је важна област деловања земаља чланица, закључује Путин.

Путин се нада подршци у формирању Евроазијске академије уметности, Евроазијске филмске награде и музичког такмичења Интервизија.

Данашњи неформални састанак лидера држава ЗНД, који се традиционално сазива пред Нову годину прошао је продуктивно, додао је руски лидер и захвалио се колегама што су прихватили позив и дошли.

На данашњем неформалном разговору, не за преговарачким столом већ у шетњи северном престоницом Русије, сумирани су резултати постигнути у години која се приводи крају, указује Путин.

Било је речи и о новим плановима и о догађајима који се одвијају на међународној арени, додаје.

Ова година је за чланице ЗНД била активна и продуктивна, закључује он.

image