Русија

Шефица Банке Русије против Запада: "Убица санкција" се припрема за нове изазове

Набиулина се сложила с тим да су пред РФ препреке, истичући потребу за спремношћу услед очекиване ескалације западних санкција
Шефица Банке Русије против Запада: "Убица санкција" се припрема за нове изазовеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Мандат вишегодишње шефице Банке Русије Елвире Набиулине карактеришу спретни маневри и похвалне фискалне стратегије, посебно током западних санкција када је њена монетарна политика стабилизовала руску економију. 

Међутим, недавно предвиђање Међународног монетарног фонда о расту руске привреде од 2,2 одсто, што је значајно повећање у односу на првобитну прогнозу од 0,7 одсто, подстиче на преиспитивање.

Пред њом су све већи изазови – пооштравање санкција, нестабилно тржиште, ослабљена рубља и спирална инфлација – тако да се намеће питање: да ли ће она истрајати у обезбеђивању финансијске отпорности Кремља, или ће унутрашње несугласице и спољни притисци захтевати промену курса?

У недавном интервјуу за РБК, Набиулина се сложила с тим да су пред Русијом препреке, истичући потребу за спремношћу услед очекиване ескалације западних санкција. Замрзавање и блокада резерви централне банке и средстава руских инвеститора оцењени су као болне мере, а Набиулина није искључила могућност даљих санкција Москви.

Даље, открила је да ће руској централној банци бити потребно два до три месеца или више да обезбеди стабилан пад инфлације пре него што донесе одлуке о смањењу каматних стопа, наглашавајући важност свеобухватне анализе индикатора који карактеришу одрживи пад инфлације.

"Дакле, биће одређених питања, не можемо рећи да смо све изазове решили. Али имам прилично позитиван поглед на развој финансијског сектора и његову стабилност", истакла је шефица руске централне банке.

Њено велико искуство и деценијско вођење Банке Русије дају јој за право да ће се лако сналазити у будућим економским изазовима.

image