Русија

Путин у Чукотки: Русија се показала као независна у сваком погледу (ВИДЕО)

Чак и водеће економије Европе пролазе кроз тешка времена - ми растемо, а оне падају, поручио је руски председник из града Анадира
Путин у Чукотки: Русија се показала као независна у сваком погледу (ВИДЕО)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Једна од најбољих ствари током целе прошле године је то што је постало јасно да је Русија једна самостална земља у сваком смислу, која је јака и иде напред - то је најважнији резултат, изјавио је руски председник Владимир Путин током своје посете Чукотки.

"Чак ни европске државе не преживљавају најбоља времена, јер се испоставило да су зависне од Москве више него она од њих. Сви они имају проблема преко главе, неупоредиви су са нашим проблемима. Чак и водеће економије Европе пролазе кроз тешка времена - ми растемо, а оне падају. Нећемо ићи у детаље, нисмо срећни због тога – не радујемо се томе. Али чињеница остаје чињеница", казао је Путин на састанку са становницима града Анадира.

Руски председник је истакао да у земљи све више људи жели да има велику породицу, што ће држава наставити да подржава, те је у том контексту најавио да ће наредити и издвајање посебних ауто-кредита за вишедетне породице.

"Према резултатима анализе јавног мњења из 2022. године, 60 одсто мушкараца у Русији и 70 одсто жена у земљи желело би да има двоје или више деце",указао је Путин.

Додао је затим да ће држава размотрити и посебне социјалне гаранције за очеве, који имају више деце, иако је, како и сам признаје, ту пре свега реч о раду и труду мајки.

Говорећи о Чукотки, председник је рекао да сматра да би требало предложити додатне материјалне награде за све оне који се одлуче да имају троје или више деце. Исте мере, како је додао, требало би усвојити и у другим регионима, у којима је примећена ниска стопа наталитета. 

Такође, подржао је и то да се вишедетне породице руског Далеког истока ослободе од плаћања пореза на имовину, уколико се ради о јединственој непокретности, коју има та породица. 

Потврдио је и да се туристички програми државе у северним деловима Русије активно реализују.

Ова мера, како подсећају "РИА Новости", већ је постојала за време пандемије. Она се тада односила на породице са Далеког истока, које живе на територији Руске Федерације и Москва је тиме покушавала да потпомогне како грађане, тако и целу аутомобилску индустрију. 

Председник Русије Владимир Путин допутовао је данас у најисточнији руски регион Чукотку, што је његова прва радна посета ове године, јављају "РИА Новости". 

Ово је уједно и први пут да се Путин налази у посети овом далекоисточном субјекту Руске Федерације, будући да никада пре није био у њему, о чему је и сам говорио.

Председник Русије слетео је у град Анадир, на свега 100 километара од границе САД. Дочекала га је ниска температура, око -27 степена, јављају медији.

Убрзо након слетања, изјавио је да на Чукотки постоји велики број питања, који су од великог интереса за Русију, и додао да је боље макар једном у животу посетити овај регион, него сто пута о њему слушати од других. Овај регион је битан и због тога што је повезан са реализацијом пројеката који се тичу Арктика и Далеког истока, додао је руски председник. 

Путин је, такође, већ стигао да посети стаклењак породице Макаров, која производи око 20 одсто свог поврћа, које се купује у Анадиру.

Председник Русије такође је нагласио да је јако битно очувати национални идентитет Чукотке и додао да постоје програми који су усмерени и на то. Ове године, у плану је и да се култура овог краја уврсти у списак нематеријалне културне баштине, открио је Путин.

Разноликост култура народа и региона Русије је једно од највећих блага земље. Без језика народа, који живе на територији РФ, говорили бисмо о "остацима културе", појаснио је лидер. 

У разговору са становницима Чукотке, говорио је и о спорту. Истакао је да се свакога дана њиме бави од два до два и по сата, како у сали, тако и на базену и нагласио да би сваки човек за то требало да издвоји макар пола сата. 

Осврнуо се кратко и на СВО. У том контексту је изјавио да би сви они који се данас боре за државу требало да имају подршку и гаранције од земље. Потврдио је да нема никаквих проблема са финансирањем свега што је потребно за СВО. Ако неки проблеми и постоји, то је, како каже, онда повезано са бирократијом. 

Током дана, очекује се и да ће бити одржан састанак са гувернером Чукотског аутономног округа, Владиславом Кузњецовом. 

Чукотку је 2008. године посетио и бивши председник Русије Дмитриј Медведев. 

image