Русија

Захарова: Солидаришемо се са народом и властима Еквадора

Москва истиче да се нада да ће еквадорске власти бити у стању да саме, без спољашњег мешања, успоставе мир и ред у земљи
Захарова: Солидаришемо се са народом и властима Еквадора© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Министарство спољних послова Русије коментарисало је данас последњу ескалацију сукоба у Еквадору и поручило да "изражава солидарност с владом и народом" те земље, који су се "суочили с оштром активизацијом активности криминалних структура, усмерених на дестабилизацију унутарполитичке ситуације".

"Оштро осуђујемо терористичке методе које користе наоружане групе, укључујући узимање талаца. Изражавамо саучешће породицама настрадалих. Повређенима током разбојничких напада желимо брз опоравак", наводи се у званичном саопштењу, објављеном на сајту руског МСП-а.

Москва истиче да се нада да ће "еквадорске власти бити у стању да саме, без спољашњег мешања, успоставе ефикасну баријеру за неконтролисано понашање криминалних елемената, и да поврате контролу над ситуацијом те успоставе мир и ред".

Подсетимо, у Еквадору већ трећи дан трају немири, које су изазвале криминалне структуре у земљи. Власти су наредиле обрачунавање с незаконитим оружаним формацијама и појачање обезбеђења истакнутих званичника. У главни град Кито војска је послала војну технику.

У међувремену, "Волстрит џорнал" пише да нарко картели све више јачају своје снаге, док се у исто време наставља њихова борба једних са другим за новац.

Полиција не искључује ни да је недавно бекство из затвора једног од најозлоглашенијих нарко босова по надимку Фито, који се сматра за предводника банде "Лос Чонерос", повезано са нападима. Могуће је да је Фито побегао како би његова банда преузела већу контролу над економијом земље и помогла у борби са противницима. 

Према подацима за прошлу годину, Еквадор је био једна од првих земаља света по броју убистава. Ова бројка наставља да расте. 

image