Русија

Повећан ризик од дестабилизације Балкана: Захарова осудила испоруку "џавелина" тзв. Косову

Стварање паралелних безбедносних структура, које Приштина и њени покровитељи, укључујући и Сједињене Државе, називају "војском", има за циљ да задовољи националистичке амбиције "премијера" Аљбина Куртија, поручује Москва
Повећан ризик од дестабилизације Балкана: Захарова осудила испоруку "џавелина" тзв. Косовуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Порука САД да испоруком противтенковских ракетних система "џавелин" и потребне муниције Вашингтон жели да "ојача безбедност европског партнера, потпомогне заштити његовог суверенитета и територијалној целовитости" је сјајан пример "цинизма и дволичја", рекла је данас на конференцији за медије портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Коментаришући вест Стејт департмента да је одобрена продаја Приштини 246 ракета "џавелин" у вредности од 75 милиона долара, Захарова је рекла да Руска Федерација "најоштрије осуђује покушај наоружавања илегалних паравојних структура Приштине".

Захарова даље напомиње да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, "која је основа за решавање косовског питања", "покрајина (КиМ) нема ни суверенитет, ни сродне атрибуте, укључујући концепт територијалног интегритета, и са гледишта међународног права остаје у саставу Републике Србије".

Такозвано Косово "нема право ни на какву активност у области војне сарадње, одвојено од Београда", истиче она.

Уколико Вашингтон говори да "џавелине" жели да испоручи тзв. Косову, како би ојачали његов суверенитет, поставља се питање како и да ли Вашингтон планира да Србији гарантује њену целовитост, будући да су ове две ствари у потпуној супротности једна са другом, додаје портпаролка МСП-а Русије.

"Стварање паралелних безбедносних структура, које Приштина и њени покровитељи, укључујући и Сједињене Државе, називају 'војском', има за циљ да служи сасвим другој сврси – националистичким амбицијама косовског 'премијера' Аљбина Куртија, који наставља да подиже тензије у обрачуну са Београдом надајући се да ће западњаци натерати Србе да жртвују своје виталне интересе", објашњава Захарова.

Очигледно је да је влада тзв. Косова као главни циљ одредила "протеривање српског становништва, ослобађање од потребе да се испуњавају обавезе које се односе на обезбеђивање њихових права, укључујући и формирање Заједнице српских општина", додаје портпаролка МСП-а Русије. 

"Да би то постигли, косовски Албанци ће искористити све расположиве методе застрашивања, отворени терор над цивилима, децом и старцима, на шта смо ми више пута указивали. А сада Вашингтон косовским радикалима жели да испоручи озбиљније оружје, које би, према Сједињеним Америчким Државама, требало да помогне у јачању њихове такозване 'независности'".

Министарство спољних послова Русије истиче да "неодговорност, коју показују Вашингтон и његови савезници, непоштовање норми међународног права и одредаба Резолуције 1244 СБ УН подривају преговарачки процес о питању Косова и повећавају ризик од дестабилизације како у самој покрајини тако и на читавом Балкану".

image