Свет

Пентагон: Стејт департмент одобрио продају 246 "џавелина" Приштини

Конгресменка Клаудија Тени назвала је одлуку погрешном и опасном, те да се овим путем повећава ризик од избијања новог сукоба
Пентагон: Стејт департмент одобрио продају 246 "џавелина" ПриштиниGetty © Alex Wong/Getty Images

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Приштини 246 ракета "џавелин" за процењену вредност од 75 милиона долара, саопштио је данас Пентагон.

Како је навео, главни извођачи радова биће "Џавелин џоинт венчер" (Javelin Joint Venture), који чине компанија "Локид Мартин" и "Рејтеон мисајлс енд дифенс", преноси Ројтерс.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да доприноси стабилности на Балкану, као и да ће радити на очувању српско-америчких односа, упркос томе што је одлука САД да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета "џавалин" велико разочарење за Србију.

Министар одбране привремених приштинских власти Ејуп Маћедонци потврдио је данас да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета "џавелин" од САД и истакао да је одлука о тој набавци део плана транзиције такозваних косовских безбедносних снага у војску.

Конгресменка Тени: Споразум о слању ракета долива уље на ватру

Америчка конгресменка Клаудија Тени, председавајућа Српским кокусом, поручила је данас путем Икса (некадашњи Твитер) да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете "џавелин" погрешна, опасна и невероватно запаљива и да повећава вероватноћу од избијања новог сукоба.

Штавише, како је навела, ова одлука награђује Приштину док она наставља да игнорише претходне међународне обавезе, као што су оне договорене Бриселским споразумом из 2013. године.

"Због тога сам представила закон којим би се подржао Бриселски споразум из 2013. како би се Приштина прогласила одговорним за непоштовање међународних споразума", написала је она.

Конгресменка Тени је навела да САД не би требало да наставе да наоружавају и финансирају Куртијев режим који очигледно не поштује међународне норме.

"Знамо да слање додатног наоружања Приштини неће довести до мира. Уместо тога Београд и Приштина су дипломатским путем постигли напредак у постизању стабилног, безбедног и просперитетног региона западног Балкана", додала је она.

Истакла је да ће зато иницирати заједничку резолуцију о неодобравању испоруке оружја у оквиру Закона о контроли извоза када Конгрес буде званично обавештен о овој продаји.

"Позивам Конгрес да експедитивно усвоји ову резолуцију и, такође, позивам председника да промени курс", поручила је конгресменка Клаудија Тени.

image