Русија

Путин и Сиси отворили радове на новој нуклеарној електрани у Египту (ВИДЕО)

Египат је наш блиски пријатељ и стратешки партнер, поручио је руски председник
Путин и Сиси отворили радове на новој нуклеарној електрани у Египту (ВИДЕО)© Гавриил Григоров / РИА Новости

Почиње прва фаза изградње нуклеарне електране у Египту, која је важна за руско-египатске односе, изјавио је руски председник Владимир Путин на церемонији изливања бетона у базу нуклеарне електране Ел Даба број 4 заједно са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем.

"Египат је наш блиски пријатељ и стратешки партнер. Сарадња Русије и Египта наставља да се прогресивно развија", казао је Путин путем видео везе, и додао да се са приступањем Каира БРИКС-у отварају "нове могућности за повећање плодне сарадње две земље".

Руски председник је истакао да Москва и Каиро сарађују на принципима једнакости, међусобног поштовања и уважавања међусобних интереса у потпуном складу са словом и духом Споразума о свеобухватном партнерству и стратешкој сарадњи и позвао лидера Египта на Самит БРИКС-а у Казању.

Путин је додао да динамично расте и билатерални трговински промет, чији је обим повећан за 20 одсто у односу на првих 10 месеци прошле године. 

"Реализују се и велики заједнички пројекти, укључујући индустрију горива и енергетике, пољопривреду и прехрамбену сарадњу", указао је.

Египатски председник је рекао да "изражава дубоку захвалност Владимиру Путину за изградњу нуклеарне електране Ел Даба".

Нуклеарна електрана Ел Даба налази се у региону Матрух на обали Средоземног мора, 350 километара од Каира. Станица ће обухватати четири блока са руским реакторским блоковима ВВЕР-1200, који припадају генерацији "3+" и испуњавају највише међународне захтеве за ефикасност и безбедност. 

Укупни инсталирани електрични капацитет нуклеарке биће скоро 4,8 гигавата. Инжењерски одсек "Росатома" је генерални пројектант и извођач радова на изградњи нуклеарне електране Ел Даба. 

Изградња првог и другог блока нуклеарне електране Ел Даба почела је 2022. године.

image