Русија

Арестович: Украјина је издала саму себе и цену за то сада плаћамо крвљу

Брисали смо под кошуљама наших хероја прво у Кремљу, а потом и на пријемима у Бриселу и Вашингтону – заборавили смо ко смо и због тога нам је рат са Русијом дат као казна, каже бивши саветник Зеленског
Арестович: Украјина је издала саму себе и цену за то сада плаћамо крвљуwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko

Сви наши проблеми проистичу из тога што смо давно издали сами себе, своје претке, своју историју, а сада се надамо да нас неће издати Запад, казао је бивши саветник председника Украјине Зеленског Алексеј Арестович. Он је истакао да је "рат са Русијом Украјини дат као казна" зато што су Украјинци "издали себе".

Ипак, додаје, да је то "и прилика да изађемо из ситуације у коју смо гурали себе током свих година независности", односно, распада СССР-а. 

"Потребна нам је проукрајинска политика – не проруска или прозападна", каже Арестович у интервјуу са украјинским водитељем Василијем Головановим, чији је исечак данас објављен на Телеграму. 

"Ми смо издајници, ми смо народ издајника. Сами себе смо издали. Одбацили смо оно ко смо и од тога се Козаци преврћу по гробовима, гледајући на оно што смо постали. Они би (да су живи) сада овде завели ред", поручио је, те додао:

"Суштина Украјине је другачија од онога што смо постали. Просто смо заборавили на себе."

"Ми смо криви. Ми смо криви. Ми – јер смо издали сами себе. Када вас питају што су Украјинци издајници, ја сматрам да је то због целе идеологије издајника. Зато што смо издали сами себе. Не, ми нисмо Москву издали, ни Запад, већ себе", поновио је више пута Арестович, који је након одласка са места блиског саветника Зеленског напустио земљу.

Сада се налази у иностранству и одатле редовно коментарише дешавања у Украјини и Русији, али и свету. Због својих изјава, према резултатима анализе јавног мњења од децембра 2023, Арестович се нашао на листи најомраженијих украјинских политичара.

Да му "нимало не верује" рекло је чак 55,5 одсто испитаника, док је још 14,4 одсто њих рекло да му "само" не верује. Тиме се на листи најмање омиљених украјинских политичара нашао на самом врху, мало испод бившег украјинског председника Петра Порошенка, који је на власт дошао 2015, након Мајдана. 

Интересантно је да је након напуштања бивше функције готово у потпуности променио став са којим излази у јавност, због чега је Украјина против њега покренула кривични поступак. Међутим, на сличан корак одлучила се и Русија, која је за њим покренула потерницу.

И док га сви траже, и њиме није задовољан ни Кијев, ни Москва, Арестович данас поручује да није он издајник, већ други:

"Немојте да ми говорите да сам ја издао Украјину – ви сте је издали. А ја желим да она буде оно што јесте. Ја сам овде (стари Козак и јунак Тарас) Буљба, а ви сте Андреј (јунак из дела "Тарас Буљба" Николаја Гогоља, иначе, Тарасов син који је издао оца и домовину због лепе Пољакиње)."

У коментару којим је испратио интервју који је објавио на Телеграму, Арестович каже да се у Украјини данас малтене свако сумњичи за издају.

"Ми смо нација контраобавештајаца. Одмах тражимо издајнике, шпијуне и московске агенте, а претходно смо тражили агенте ЦИА, МИ-6, Мосада и тако даље. Толико пажљиво тражимо издају споља да се плашимо да се искрено погледамо у огледало, погледамо у своје очи и тамо потражимо издају. А, сада се надамо да ће нам Запад пружити помоћ како бисмо се изборили с невољом која нам је ушла у дом у виду великог рата."

"Брисали смо под кошуљама Свјатослава Храброг (оца кнеза Владимира Великог који је покрстио Русију), Владимира Великог и Јарослава Мудрог, традиционалним везеним кошуљама Козака и хетмана, прво у Кремљу, а потом и на пријемима у Бриселу и Вашингтону како би нам дали нешто новца и показали нам како да живимо."

"Сада плаћамо и плаћаћемо то великом крвљу док не почнемо да говоримо у име наследника велике и славне историје, у име потомака оних који су учили француског краља и руског цара да читају и пишу, у име оних који су заузели Москву и многе престонице у европским земљама. Украјинци ће тражити боље место у свету све док не схвате да смо само ми господари свог дома на својој земљи, натопљеној крвљу предака и непријатеља", закључује Арестович.

image