Свет

Од љубави до мржње: Ко су најомраженији украјински политичари?

Бивши председник Украјине, бивша премијерка и бивши, сада већ одбегли саветник кабинета Зеленског налазе се на врху листе, пише украјински УНИАН
Од љубави до мржње: Ко су најомраженији украјински политичари?www.globallookpress.com © Petro Poroshenko

Најлошијим украјинским политичарем, за којег се сматра да је својом политиком највише нашкодио Украјини, сматра се Петро Порошенко, председник ове земље у периоду од 2015. до 2019. године, показују резултати последњег истраживања, које је спровео "Актив груп". 

Порошенку не верује или у потпуности не верује чак 75,7 испитаних Украјинаца, а потпуно му верује свега 5,2 одсто њих. Такође, 70 одсто људи је оценило да је његова политика штетна или изузетно штетна за Украјину, а 41 одсто грађана сматра да његове моралне вредности најмање одговарају потребама савремене Украјине.

На листи се нашао и Алексеј Арестович, бивши саветник председничког кабинета Владимира Зеленског, који је прошле године напустио функцију, након што је изјавио да је до једног инцидента на територији Украјине дошло због украјинског наоружања, односно, реакције украјинског система ПВО.

Од тада, он је готово у потпуности променио своју реторику, тако да је од присталице режима Зеленског постао један од оних против којег Кијев сада води кривични поступак.

Иако више није у земљи, то га не спречава да редовно коментарише дешавања у Украјини и свету, те се тако нашао и на овој листи, према којој Арестовичу не верује око 14,4 одсто грађана, док му у потпуности не верује више од половине испитаника - 55,5 одсто.

Бивша премијерка Украјине и то у два наврата, Јулија Тимошенко, која је 2011. осуђена на седам година затвора због злоупотребе службеног положаја, а на слободу пуштена 2014. године, након Мајдана, са доласком Порошенка на власт, на листи се налази одмах уз претходну двојицу. Њој категорички не верује 55,1 одсто грађана, док је 29 одсто њих поручило да јој не верује, показују подаци овог истраживања.

Свега 17,7 одсто грађана сматра да ће ова 2024. година бити успешна за Украјину. 

У анкети је учествовало 2.000 пунолетних особа, а истраживање је спроведено 30. децембра 2023, преноси УНИАН.

image
VV inauguration
banner