Русија

Путин: Односи Русије и Белорусије доживљавају енергичан развој

Трговинска размена две земље достигла је 42 милијарде долара и наставља да расте, рекао је руски председник на састанку са белоруским колегом у Санкт Петербургу
Путин: Односи Русије и Белорусије доживљавају енергичан развој© Tanjug/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Односи Москве и Минска развијају се врло енергично, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са белоруским колегом Александром Лукашенком у Санкт Петербургу.

Путин је додао да је трговинска размена достигла 42 милијарде долара и наставља да расте.

"У првих десет месеци прошле године, наша трговинска размена била је 42,5 милијарде долара. Она стално расте", истакао је Путин.

Он је напоменуо да је Руска федерација највећи инвеститор и да је уложила четири милијарде долара у белоруску економију. 

"Oвај посао се обавља на билатералан начин", напоменуо је Путин.

Путин и Лукашенко разговарали су и о сарадњи у војно-индустријској сфери, имајући у виду Специјалну војну операцију.

Лукашенко је рекао да су две земље значајно повећале сарадњу у економији и војно-индустријском комплексу, да ништа не крију. Како је додао, разговарали су о даљем развоју, као и системима које треба унапредити имајући у виду искуство из Специјалне војне операције.

Председник Белорусије истакао је да се на примеру Минска виде све предности сарадње са Русијом и истакао да Украјина и балтичке земље траже "бољи живот преко океана".

"Шта је спречавало Украјину и балтичке земље да сарађују са нама на овај начин? Ово је наш свет, градили смо га неколико деценија, заједно смо победили у овом ужасном рату (Другом светском рату). Не, они не желе то, они траже бољи живот преко океана", истакао је Лукашенко.

Он је додао и да ниједна земља не би овако сарађивала са Белорусијом као што то чини Русија нити јој пружала такве могућности сарадње.   

Двојица председника данас су пустили у пробни рад нови зимски комплекс станице "Восток" на Антарктику путем видео линка. Такође, Путин и Лукашенко посетили су и спортску дворану "СКА" у Санкт Петербургу и тамо разговарали са члановима истоименог хокејашког тима. На њихов позив, председници су изашли на лед са хокејашима и неколико минута посматрали њихов тренинг. 

image