Русија

Путин и Лукашенко отворили истраживачку станицу "Восток": Једна од најмодернијих на Антарктику

Лидери Русије и Белорусије учествовали су на свечаном отварању новог зимског комплекса истраживачке станице "Восток"
Путин и Лукашенко отворили истраживачку станицу "Восток": Једна од најмодернијих на Антарктику© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко пустили су у пробни рад нови зимски комплекс станице "Восток" на Антарктику путем видео линка.

Тим поводом, Путин је казао да ће руска антарктичка станица "Восток", која је добила нови зимски комплекс, постати отворена платформа за рад истраживача из многих земаља света и да је та истраживачка станица једна од најмодернијих и најопремљенијих на Антарктику.

"Нова станица ће ојачати сарадњу између научника из различитих земаља. Постаће отворена платформа за решавање горућих проблема у области проучавања природе и животне средине, као и  промовисање заједничких научних иновационих програма у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије", казао је Путин.

Руски председник је напоменуо да станица "свакако има много задатака, а да је међу њима праћење соларне активности и других промена у свемирском времену које утичу и на технологију и на људе, као и проучавање улоге Антарктика у глобалним климатским променама". 

"Било је веома важно да се створе услови за наставак рада који је тако неопходан нашој земљи, а и читавом човечанству", поручио је Путин.

Он је скренуо пажњу да у истраживању и развоју Антарктика домаћи истраживачи и пионири имају једно од кључних места, па је, с тим у вези, Путин поменуо прву руску антарктичку експедицију коју су предводили Тадеус Белинсхаузен и Михаил Лазарев. 

"Ово је наша заједничка историја, историја достигнућа наших предака, на које се с правом поносе и Русија и Белорусија", нагласио је руски председник.

Путин je честитао свима који су учествовали у његовом отварању и подсетио на значај научног проучавања Антарктика, напоменувши да је "клима Антарктика изузетно оштра, поларна ноћ траје пет месеци, а на њему се не може обављати пуноправни рад без одговарајућих услова".

Лукашенко: Русија је лидер у проучавању Антарктика

Председник Белорусије изјавио је да је Русија лидер у истраживању Антарктика и да нико не може да се пореди са њом, захваливши се Русима и Путину лично на помоћи у организовању рада белоруских научника на Антарктику.

"Ми смо браћа, немамо шта да делимо", казао је Лукашенко.

Данас Русија има највеће представништво на Антарктику - десет станица. Пет током целе године и пет сезонских. Већина се налази на обали. 

"Восток" је једина станица која се налази у центру континента и налази се у близини Јужног пола Земље.

image