Свет

Нова војна доктрина Белорусије – напад на савезника сматра се нападом на земљу

У војној доктрини ће бити забележени општи принципи и ставови Белорусије о томе како ће се понашати као савезник
Нова војна доктрина Белорусије – напад на савезника сматра се нападом на земљуwww.globallookpress.com © Russian Defence Ministry/Global Look Press

Белорусија ће, у складу са новом Војном доктрином, напад на савезнике сматрати нападом на своју територију, саопштио је начелник информативно-аналитичког одељења Генералштаба Оружаних снага Белорусије Артјом Буторин.

"У војној доктрини ће бити забележени општи принципи и наши ставови о томе како ћемо се понашати као савезник. Дефинитивно, војна доктрина ће задржати одредбу која предвиђа да ће напад на било коју државу која нам је савезник бити сматран нападом на Републику Белорусију", објаснио је Буторин у интервјуу за телевизију "СТВ".

Представник Генералштаба је нагласио да ће у нацрту бити и поглавље о савезничким обавезама Минска. У доктрини се "обједињују све одредбе које су тренутно садржане у међународним уговорима, које смо ратификовали са нашим савезницима, укључујући и у оквиру међународних организација".

У поглављу ће се навести основе става Минска према мировним активностима под окриљем, између осталог, Уједињених нација и Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Према његовим речима, у војној доктрини неће бити прецизиран механизам за доношење одлука о примени руског тактичког нуклеарног наоружања, које је распоређено у земљи.

"У војној доктрини преносимо међународној заједници наш став да је појава нуклеарног оружја на нашој територији изнуђена мера и да је то мера стратешког обуздавања. То јест, усмерена је на спречавање сукоба, а не на његову примену за постизање неких наших 'агресивних' циљева, које наши противници покушавају да нам припишу. Што се тиче процедуре употребе нуклеарног оружја, то није предмет војне доктрине", истакао је.

Представник белоруског Генералштаба је приметио и да војна доктрина бележи општи став према нуклеарном оружју.

"Процедура за примену је предмет нижих, статутарних докумената, докумената војног планирања, али, они су по природи поверљиви. Таква документа нећете наћи у јавним изворима ни у једној држави", закључио је Буторин.

На седници Савета безбедности Белорусије 16. јануара разматран је нацрт нове војне доктрине земље, а након дискусије одлучено је да се документ доради. Након тога ће бити поднет на одобрење Белоруској народној скупштини која ће бити одржана у априлу.

Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин рекао је да нацрт ажуриране војне доктрине јасно наводи земље од којих долазе претње, опсег унутрашњих и спољних претњи војној безбедности, савезничке обавезе земље и њен став о употреби тактичког нуклеарног оружја, а такође се побољшава класификација видова сукоба (деле се на међудржавне и коалиционе) и мера за реаговање на њих.

image