Русија

"Маслачак" ускоро у војсци РФ: Почиње серијска производња руских поморских дронова

Генерални директор КМЗ нагласио је да ће серијска производња почети уколико резултати тестова у реалним борбеним условима буду позитивни.
"Маслачак" ускоро у војсци РФ: Почиње серијска производња руских поморских дронова© Холдинг ВПК KMZ

Компанија руског војноиндустријског комплекса КМЗ спремна је за серијску производњу првих поморских беспосадних платформи (дронова) за Оружане снаге РФ, која ће почети у 2024. години, рекао је генерални директор Михаил Даниленко у интервјуу за "РИА Новости".

Производни погони компаније биће преусмерени на серијску производњу поморских дронова за Министарство одбране, а прва тура ових пловила већ је послата на испитивање у зони Северног војног округа.

"Током протеклих година јавила се потреба за оваквим производима и сада смо спремнији него икад да испунимо све поруџбине. Значајна улагања у погонске системе и очување малогабаритних пловила, којима смо се бавили, ће се исплатити у брзој и масовној производњи поморских дронова", саопштио је Даниленко,

Он је нагласио да ће серијска производња почети уколико резултати тестова у реалним борбеним условима буду позитивни.

Из ранијих изјава генералног директора КМЗ, познато је да се ради о поморским дроновима ББКН "одуванчик" ("маслачак" у преводу са руског језика), док акроним ББКН означава "брзи беспосадни чамац-носач", тј. "быстроходный безэкипажный катер носитель".

Максимална брзина ових пловила је око 80 км/ч, опсег пловидбе више од 200 км, а оспособљена су да носе експлозивна средства тежине до 600 килограма. "Одувачник" ће се највероватније користити за нападе на непријатељске бродове, луке и објекте стациониране непосредно уз водене површине.

image