Русија

Најсавременије беспилотне летелице у руској морнарици: "Охотник" и "иноходец" ускоро у акцији

Посебна пажња у процесу опремања и модернизације усмерена је на развој беспилотне авијације
Најсавременије беспилотне летелице у руској морнарици: "Охотник" и "иноходец" ускоро у акцијиwww.globallookpress.com © PJSC UAC

Морнаричка авијација руске војске ће ускоро бити опремљена најсавременијим извиђачко-борбеним беспилотним летелицама "охотник" и "иноходец" ("орион"), најавио је адмирал Николај Евменов, врховни командант Ратне морнарице РФ, преносе "РИА новости".

У интервјуу за званични лист Министарства одбране Русије, "Краснаја звезда" ("Црвена звезда"), главнокомандујући поморских снага саопштио је: "Посебна пажња усмерена је на развој беспилотне авијације. У плану је увођење савремених беспосадних комплекса "охотник" и "иноходец" у оперативну употребу".

О "охотнику" је већ било речи, а за сада није познато да ли се речи адмирала Евменова односе на основну или унапређену верзију "иноходеца", познату и као "сиријус".

Врховни командант поморских снага додаје и да је у плану повећање борбених способности противподморничких и извиђачких летелица у саставу морнарице, и то модернизацијом авиона попут Ту-142МЗ и Ил-38, односно хеликоптера Ка-27 и Ка-31Р, као и развојем нових система.

image