Русија

Шефица Банке Русије: СВИФТ је ризичан, многе земље траже алтернативу

Темпо раста светске економије успорава, а вероватноћа "наглог пада" је смањена, казала је Елвира Набиулина
Шефица Банке Русије: СВИФТ је ризичан, многе земље траже алтернативуwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn/Xinhua

Многе земље разматрају алтернативе СВИФТ-у, изјавила је шефица Централне банке Елвира Набиулина у интервјуу за "РИА Новости".

"Појавили су се ризици од коришћења успостављене међународне платне инфраструктуре и многе државе размишљају о алтернативним, сопственим варијантама прекограничних механизама плаћања", казала је Набиулина.

Како је појаснила, ако је неко предузеће заинтересовано за развој економских, трговинских и инвестиционих односа, а успостављени систем међународног плаћања постаје ризичан, онда је јасно да почиње активна потрага за алтернативним могућностима.

Осим тога, додала је да темпо раста светске економије успорава, да је вероватноћа "наглог пада" смањена, нагласивши да је глобална рецесија избегнута.

Набиулина је раније изјавила да се на руски систем већ прикључило 159 страних учесника из 20 земаља.

Неколико година уназад, СВИФТ је био главни систем за обраду плаћања, преко њега су се одвијале готово све банкарске трансакције у свету.

Међутим, 2014. године, када су западне земље први пут запретиле да ће Москву искључити са система, велике земље су почеле да стварају алтернативе.

У Русији се појавио Систем за пренос финансијских обавештења (СПФС), у Кини - Систем прекограничних међубанкарских плаћања (ЦИПС), а Индија такође има свој трансфер плаћања.

image