Русија

Рјабков и представници БРИКС-а: Русија не планира да распоређује нуклеарно оружје у другим државама

Заменик руског министра спољних послова одржава конференцију поводом првог састанка представника држава БРИКС-а током руског председавања које је почело ове године
Рјабков и представници БРИКС-а: Русија не планира да распоређује нуклеарно оружје у другим државамаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија нема у плану да размести нуклеарно оружје на територији других земаља, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков на конференцији поводом првог састанка представника држава БРИКС-а током руског председавања које је почело ове године.

Руско тактичког нуклеарно оружје које се налази у Белорусији распоређено је као противтежа све агресивнијих акција НАТО-а на челу са САД који су себи задале циљ да нанесу стратешки пораз Русији, као и све чешћој пракси заједничких "нуклеарних мисија" Алијансе, додао је.

Међутим, разлика између Русије и НАТО је огромна, нагласио је.

Русија је крајње одговорна, редовно организује догађаје у оквиру Савезне државе, док НАТО "заводи" оне земље које де факто немају нуклеарно оружје у контексту Споразума о неширењу нуклеарног оружја, а ту праксу преносе и у Азијско-пацифички регион.

Русија је преузела председавање БРИКС-ом 1. јануара, а асоцијација је ове године постала јача за још неколико нових чланица. Данас БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија, док је у исто време више од десет земаља заинтересовано за прикључивање.

"Не знам ни једно друго међународну организацију или савез који је одједном постао дупло већи", рекао је и додао да још 30-ак земаља жели да се придружи БРИКС-у.

Представници земаља чланица имали су десет радних састанака где су руски представници министарства и академских кругова у оквиру брифинга указали на кључне правце у предстојећој сарадњи и иницијативе руске стране у току њеног председавања, указао је Рјабков.

"Ценимо што су наши партнери подржали наше идеје и спремни су да енергично раде на остварењу заједничких циљева", истакао је.

Како је рекао, била је поведена енергична дискусија о многим темама – политика, бизнис, економија, финансије, хуманитарна питања, трговина, инвестиције, транспорт, логистика, техника, иновације. У плану је јачање сарадње у образовању, медицини, спорту, додао је.

image
VV inauguration
banner