Русија

Песков: Бајденова иницијатива за Газу мора да буде у складу са резолуцијом СБ УН

Портпарол Кремља говорио је о иницијативи америчког председника за решење сукоба у Појасу Газе, о резолуцији ЕУ којом је омогућено коришћење профита од замрзнуте имовине Руске Федерације за Украјину, о Путиновом интервјуу Такеру Карлсону и предизборној кампањи руског председника
Песков: Бајденова иницијатива за Газу мора да буде у складу са резолуцијом СБ УНwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Русија подржава сваку иницијативу која има за циљ ослобађање талаца и прекид ватре на Блиском истоку, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући иницијативу коју је предложио амерички председник Џозеф Бајден.

Притом, предузете акције морају бити конструктивне, нагласио је Песков

"Иницијатива мора да буде усмерена на свеобухватно решење проблема у оквиру међународних правних норми и већ усвојених резолуција Савета безбедности", прецизирао је.

Песков се осврнуо и на резолуцију Савета ЕУ којом је омогућено коришћење замрзнуте имовине Руске Федерације за потребе Украјине поручивши да ће Москва штитити своју имовину и правно гонити свакога ко за њом посегне, изјавио је портпарол Кремља, коментаришући. 

Покушаји европских земаља да покрену питање експропријације руске имовине представља задирање у приватну својину, то је противзаконита радња, оценио је Песков.

"Законски ћемо гонити све оне који имају везе са таквим одлукама, доношењем одлука и њиховом спровођењу. Русија ће штитити своје интересе", нагласио је.

Интервју руског председника Владимира Путина са америчким новинаром Такером Карлсоном подстакао је дискусије у Европи о односима са Русијом, указао је портпарол Кремља.

Интервју је одјекнуо и у великом броју европских земаља се питају исплати ли се наставак неконструктивне политике у односу према Русији, нагласио је.

Путин и Карлсон су иза камера разговарали о Украјини, то је био кратак разговор, потврдио је Песков.

Путин неће учествовати у предизборним дебатама на државним ТВ и радио фреквенцама, као остали кандидати за председника, јер је заузет, указао је Песков.

"Руси имају прилику да практично свакодневно виде Путинове изјаве о свим аспектима руског живота. Путин је актуелни шеф државе чији распоред је прилично густ", појаснио је Песков.

image