Свет

Бајден: САД деле циљ Израела да порази Хамас

Бајден је нагласио и да израелске војне операције на Рафу не би требало да се наставе без плана за осигуравање безбедности и помоћи за више од милион Палестинаца на том подручју
Бајден: САД деле циљ Израела да порази Хамас© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден изјавио је, након разговора са јорданским краљем Абдулахом Другим у Белој кући, да САД деле циљ Израела да порази Хамас, али је истовремено указао на то да је палестински народ "такође претрпео огроман бол и губитак".

Бајден је поновио да израелске војне операције на Рафу не би требало да се наставе без плана за осигуравање безбедности и помоћи за више од милион Палестинаца који су се склонили на том подручју.

"Такође смо од почетка били јасни да се противимо било каквом присилном расељавању Палестинаца из Газе", истакао је Бајден.

Бајден је навео да ради на проналажењу решења да се ослободе сви таоци које држи Хамас, да се ублажи хуманитарна криза у Појасу Газе и да се постигне мир кроз решење о успостављању две државе.

Бајден је рекао да је охрабрио израелске лидере да "наставе да раде на постизању споразума" о ослобађању талаца и успостављању привременог примирја, након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбио захтеве Хамаса.

"Палестинске власти морају хитно да се реформишу како би могле ефикасно да донесу резултате за палестински народ и на Западној обали и у Гази", оценио је Бајден.

Рекао је и да Хамас и даље држи 134 таоца и да се не зна колико их је још живо, објавио је "Тајмс оф Израел".

Већина Палестинаца убијених у Појасу Газе били су невини цивили, укључујући хиљаде деце, навео је Бајден, упозоравајући да стотине хиљада Палестинаца нема приступ храни, води и другим основним условима за живот.

Председник Америке је истакао да САД раде на томе да осигурају да прелази Рафа и Керем Шалом остану отворени за хуманитарну помоћ, ако и да се активирају додатни прелази.

image