Свет

ЕУ одобрила резолуцију: Профит од замрзнуте руске имовине иде Украјини

Задужени за управљање фондовима неће моћи да користе приходе од руске имовине по сопственом нахођењу
ЕУ одобрила резолуцију: Профит од замрзнуте руске имовине иде УкрајиниGetty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Савет ЕУ одобрио је резолуцију којом је омогућено коришћење профита од замрзнуте имовине Руске Федерације за Украјину, саопштено је из ЕУ.

Како су пренеле "РИА Новости", задужени за управљање фондовима неће моћи да користе приходе од руске имовине по сопственом нахођењу и они ће се чувати на посебним рачунима. 

Руска централна банка има око 300 милијарди долара замрзнуте имовине у Сједињеним Америчким Државама и Европи и приходује милијарде долара камата годишње од ње. Конфисковање тако велике суме новца суверене земље је до сада невиђено и незамисливо и могло би да има непредвидиве правне и економске последице и за Русију и за Запад, констатовао је раније кинески "Глобал тајмс".   

Чланице ЕУ подржале су у јуну 2023. године план за издвајање милијарди евра замрзнуте имовине руске Централне банке као први корак ка њиховом могућем коришћењу за обнову Украјине.

Од 260 милијарди евра руских девизних резерви које су имобилисане 2022. као одговор на операцију Москве, 191 милијарда евра се налази у белгијском "Еуроклиру", централном регистру хартија од вредности.

Како је раније објаснио европски дипломата, Европска комисија је предложила да се приходи од замрзнуте руске имовине чувају на посебним рачунима како би касније могли да се употребе за финансирање Украјине. И даље није било говора о пребацивању тих средстава у буџет ЕУ или директно Украјини.

Министарство спољних послова Русије назвало је замрзавање руске имовине у Европи крађом, уз напомену да ЕУ циља не само на средства приватних лица, већ и на државну имовину. 

Кремљ је навео да би доношење оваквих одлука представљало "још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права".

image