Русија

Путин: Руски научници све ближи стварању вакцине против рака

Глави приоритет су борба против онколошких, кардиоваскуларних, аутоимуних болести и вирусних инфекција, истакао је председник Русије
Путин: Руски научници све ближи стварању вакцине против рака© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Руска Федерација до сада је постигла веома добре резултате када је реч о медицинском сектору, али овај потенцијал је потребно и даље развијати, како би земља била у стању да се самостално избори са потенцијално новим пандемијама и изазовима, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Форума "Технологије будућности".

Путин је истакао да ће Москва сигурно наставити сарадњу са другим државама у тој области, али је и додао да је најбитније да Русија сама има сву неопходну научно-технолошку базу. Најавио је отварање нових медицинских истраживачких центара по Русији и открио да је само током 2023. у Русији регистровано 530 нових домаћих препарата. У плану је, како је рекао, и повећање плата медицинских радника.

Према његовим речима, главни приоритет данас је борба против онколошких болести, у вези са чим је држава покренула посебан програм још 2019. године.

Више од половине свих онколошких болесника у земљи данас своју болест открива у раној фази, истакао је руски лидер. 

Порастао је, како каже, и број хемиотерапија, а отворено је и више од 500 нових онколошких центара по целој земљи.

Ипак, једна од најинтересантнијих ствари је то што је председник Русије открио да су руски научници све ближи стварању вакцине против рака. Ради се, како каже, и на имуномодулаторима нове генерације, који би, такође, ускоро могли да уђу у употребу.

Говорећи о руским лековима против рака, један од стручњака на форуму потврдио је да они препарати који се данас користе у Русији нису ништа лошији од оних који се користе у иностранству.

Осим борбе против онколошких болести, други приоритети су и борба против кардиоваскуларних, аутоимуних болести и вирусних инфекција, заједно са профилактиком, додао је Путин. Један од циљева је и да се до 2030. до минимума смањи број оболелих од хепатитиса Ц.

Председник Русије је нагласио да је потребно променити принципе који се данас користе у здравству тако да у центру пажње буде не број указаних услуга, већ сам човек. 

Истакао је да је несумњиво да ће вештачка интелигенција бити веома корисна, али и да се обичан човек, односно, медицински радници не могу њоме заменити. 

Такође, поновио је да држава поклања велику пажњу физичкој активности грађана. Због тога, у плану је отварање нових спортских и других медицинских центара по целој земљи.

Раније током дана, председнику Русије су у оквиру форума показани и неки од најновијих изума у сфери медицине. 

Један од њих је и посебан чип, који, након што се угради у мождану кору човека, може да му врати вид. Овај чип је већ направљен и тренутно пролази кроз клиничка испитивања.

image
VV inauguration
banner