Русија

Путин потписао закон о конфискацији имовине за лажне информације о руској војсци

Законом се мењају Кривични законик Руске Федерације и проширује списак кривичних дела
Путин потписао закон о конфискацији имовине за лажне информације о руској војсци© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Русије Владимир Путин потписао је савезни закон о конфискацији имовине за све оне који шире лажне информације о руској војсци и злочине против државне безбедности, а одговарајући документ постављен је на сајту правних аката.

Законом се мењају Кривични законик Руске Федерације и проширује списак кривичних дела. 

Истовремено, како произилази из документа, неће бити одузет сав новац, драгоцености или друга имовина лица осуђеног, већ само она која су примљена као резултат извршења кривичног дела или коришћена за радње усмерене против безбедности Русије.

Закон наводи да активности усмерене против безбедности Руске Федерације подразумевају извршење најмање једног од кривичних дела предвиђених, посебно, члановима Кривичног законика Русије о најамништву, геноциду, дезертерству, непоштовању наређења, примање или давање мита и разбојништво. 

Осим тога, проширује се листа чланова Кривичног законика Руске Федерације, по којој ће осуђени бити лишени специјалних, војних или почасних звања, класних чинова и државних награда.

Председник Думе Вјачеслав Володин рекао је раније да ће овај закон омогућити да се казне издајници, који су радили против своје земље, што је био и захтев самих грађана.

"Овај закон је консолидовани став апсолутне већине посланика Думе. Иницијатива је прикупила 395 потписа", закључио је.

image