Русија

Путин: "Гаспром" јача технолошки суверенитет Русије

Председник Русије је честитао највећој руској компанији и највећем произвођачу природног гаса у земљи 31 годину постојања, његову честитку је објавио Кремљ
Путин: "Гаспром" јача технолошки суверенитет Русије© kremlin.ru

Компанија "Гаспром" ради у интересу развоја земље и обезбеђује њену енергетску безбедност и технолошки суверенитет, истакао је председник Русије Владимир Путин у честитки поводом 31. годишњице компаније.

Данас "Гаспром" остварује најамбициозније циљеве, указао је руски председник.

"Упркос свим спољним изазовима, развија перспективна глобална тржишта, потврђује своју репутацију поузданог добављача, свој статус једног од светских лидера у гасној индустрији, отвара нове центре за производњу гаса и високе технологије", навео је Путин.

Посебно је значајно што су, захваљујући "Гаспрому", прикључени на гас објекти капиталне изградње у руским регионима и што су стамбене зграде, индустријска предузећа и друштвени објекти прешли на еколошки прихватљиво, ефикасно гориво, указао је председник. "Заједно морамо повећати темпо и обим оваквих програма", рекао је.

Притом, највећа руска компанија и највећи произвођач природног гаса у Русији негује добру традицију – активно и доследно спроводи друштвено значајне пројекте, додао је Путин.

"Ти пројекти су усмерени на очување историјског наслеђа Русије, подршку образовању, култури и нашим младим талентима. Само у оквиру програма 'Гаспром за децу', широм земље изграђено је више од две хиљаде спортских терена и спортско-рекреативних комплекса", указао је руски лидер.

Одлука руског руководства да 1993. године оснује компанију "Гаспром" имала је стратешки значај, јер је омогућила очување јединственог гасног индустријског комплекса у земљи, оценио је Путин.

Честитао је свим члановима тима домаће гасне индустрије, менаџерима, радницима и инжењерима – мајсторима свог заната, специјалистима разних професија који раде на Уралу и Поволжју, у Сибиру и на Далеком истоку, у најтежим условима Арктика, у готово свим регионима Русије.

image
VV inauguration
banner