Економија

Молдавија уштедела 553 милиона долара захваљујући куповини гаса од "Гаспрома"

Министар енергетике Молдавије Виктор Парликов истакао је да су републичке власти спремне да купују гас од "Гаспрома", ако руски концерн понуди најбољу цену
Молдавија уштедела 553 милиона долара захваљујући куповини гаса од "Гаспрома"Getty © Andreea Campeanu / Stringer

Молдавија је уштедела 553 милиона долара између новембра 2021. и новембра 2022. захваљујући куповини природног гаса од руске компаније "Гаспром", изјавио је данас шеф предузећа "Молдовагас" Вадим Чебан.

У јануару је директор "Молдовагаса" изјавио да би од маја "Гаспром" поново могао да постане једини снабдевач ове државе гасом ако понуди повољну цену.

Министар енергетике Молдавије Виктор Парликов истакао је да су републичке власти спремне да купују гас од "Гаспрома", ако руски концерн понуди најбољу цену.

"За све заинтересоване за детаље потписивања уговора о испоруци природног гаса између 'Молдовагаса' и 'Гаспрома' у октобру 2021, још једном, са свим бројевима, јасно су објашњене предности ове трансакције. Уштеда за период од новембра 2021. до новембра 2022. износила је 553 милиона америчких долара", написао је Чебан на свом телеграм каналу.

Он је истакао да је овај уговор подржала Национална агенција за енергетску регулативу, одобрио га је Надзорни одбор компаније, а одобрила га је скупштина акционара Молдовагаса АД.

"Компанија може да покаже доказе у било ком тренутку", приметио је он.

Од децембра 2022. "Молдовагас" добија гас из два извора – из државног предузећа "Енергоком" и руског "Гаспрома". Руски гас се шаље искључиво у Придњестровље у замену за струју, а сам Кишињев користи резерве.

Раније је Министарство енергетике саопштило да Молдавија складишти довољно природног гаса у резервама да покрије потребе потрошача.

Молдавија доживљава енергетску кризу због растућих цена енергената.

У позадини раста цена енергената, као и раста инфлације, у земљи се одвијају антивладини протести. Инфлација у Молдавији је 2022. године достигла рекордних 30,2 одсто.

image
VV inauguration
banner