Економија

"Гаспром" поново обара рекорде: Снага Сибира премашила дневне испоруке гаса Кини

Досадашњи рекорди постављени су 2. и 3. јануара, одмах након што су дневне испоруке достигле нови ниво предвиђен споразумом за 2024. годину
"Гаспром" поново обара рекорде: Снага Сибира премашила дневне испоруке гаса Кини© Oleg Nikishin/Getty Images

"Гаспром" је данас поставио нови историјски рекорд у дневним цевоводним испорукама гаса Кини. Испоруке гасоводом "Снага Сибира" поново су премашиле дневне уговорне обавезе компаније, саопштила је та компанија.

"Снабдевање гасоводом 'Снага Сибира' поново је премашило свакодневне уговорне обавезе 'Гаспрома'. Досадашњи рекорди постављени су 2. и 3. јануара, одмах након што су дневне испоруке достигле нови ниво предвиђен споразумом за 2024. годину", наводи се у саопштењу. 

Снабдевање преко "Снаге Сибира" се одвија у оквиру билатералног дугорочног споразума између "Гаспрома" и Кинеске националне нафтне корпорације.

Генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је раније да ће испоруке гаса Кини даље расти и да ће, према прогнозама, достићи 38 милијарди кубних метара у 2025. години.

"Гаспром" снабдева Кину природним гасом у складу са дугорочним уговором који је потписао са Кинеском националном нафтном корпорацијом. Снага Сибира је део тридесетогодишњег споразума између две компаније вредног 400 милијарди долара који је потписан 2014.

Русија је преусмерила извоз енергената у Азију након што је 2022. изгубила купце из земаља ЕУ због почетка сукоба у Украјини и западних санкција.

image
VV inauguration
banner