Русија

Медведев честитао Дан бранилаца отаџбине: Спремност да бранимо нашу земљу је основ будуће победе

Дан бранилаца отаџбине у Русији празнују мушкарци свих узраста и професија, а не само војници јер су сви они потенцијални браниоци домовине и породице. Честитке примају и жене које раде у полицији или у војсци
Медведев честитао Дан бранилаца отаџбине: Спремност да бранимо нашу земљу је основ будуће победеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски војници који учествују у Специјалној војној операцији дају чврст и неоспоран отпор непријатељу, штите људе на нашим историјским територијама, боре се храбро и херојски, указао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поводом Дана бранилаца отаџбине који се обележава у Русији.

Срећан празник свима који верно служе Русији и штите миран и просперитетан живот милиона грађана, поручио је Медведев.

"Оданост високим идеалима патриотизма и спремност да бранимо отаџбину су у сваком тренутку наше вечне вредности, основа данашњих достигнућа и будућих победа", рекао је Медведев.

"Поносни смо на подвиге хероја Маријупоља, Попасне, Лисичанска, Артјомовска, Авдејевке – свих који нам приближавају коначну победу над неонацистима. Поклањамо се на поменом палих хероја", написао је на Телеграму.

Захвалио је војним лицима, добровољцима и експертима разних струка који учествују у Специјалној војној операцији. Свим браниоцима отаџбине, њиховим породицама и пријатељима пожелео је добро здравље, успех у служењу Русији и све најбоље!

Дан бранилаца отаџбине

Овај празник је један од најзначајнијих у ​​календару у Русији, а обележава се више од сто година. За то време појавило се неколико верзија о пореклу празника, а његово име се мењало неколико пута.

Првих година прослављања фебруарског празника се величало формирање војске и сећало се на херојство и војне подвиге становника Русије.

Свечане манифестације у част војника почеле су традиционално да се организују тек неколико година након завршетка Другог светског рата. Од 1949. године, 23. фебруара редовно су одржаване војне параде, концерти, приређиван је ватромет, а ветеранима војске и морнарице су свечано уручиване медаље и ордени.

Данас је обичај да се честита мушкарцима свих узраста и професија, укључујући и оне који немају везе са војском. Верује се да је сваки мушкарац потенцијални бранилац домовине и породице, те се овај празник доживљава као аналог 8. марта. Осим тога, на овај дан честитке примају и жене које раде у полицији или служе у војсци.

Овај празник је од 2002. године нерадан дан.

 

image
VV inauguration
banner