Русија

Медведев о Бајдену и Трампу: Ликови из стрипова или данашњих мимова, интернет гори због њих

Џозеф Бајден и Доналд Трамп јако се разликују од плејаде америчких државника из прошлог века и то је велика несрећа за америчку државу, оценио је данас Медведев
Медведев о Бајдену и Трампу: Ликови из стрипова или данашњих мимова, интернет гори због њихGetty © Pool / Pool

Тренутни и бивши председници Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и Доналд Трамп подсећају на ликове из стрипова или из данашњих мимова и служе као повод за бесконачну шале које данас круже по мрежама и интернету, оценио је бивши председник Русије Дмитриј Медведев у нешто отворенијем разговору са руским медијима.

"Да, они имају неке сличне карактеристике личности са америчким политичарима прошлог века, али када гледам на актуелног председника и претходног стално имам осећај да гледам ликове из стрипа", поручио је Медведев.

Додао је да је веома тешко упоредити Бајдена с Рузвелтом, Ајзенхауером, Кенедијем, Никсоном, Фордом па чак и Реганом.

"То су принципијелно различити политичари. И то је за Америку, вероватно, велика несрећа", прокоментарисао је.

"Моја тренутна функција ми дозвољава да говорим категоричније и отвореније него током неких других периода, без потребе да градим неку директну дипломатску комуникацију са њима", наставио је даље Медведев и истакао да сматра да између САД и Русије неће бити нормалних односа у наредним деценијама, ако се узме у обзир све што се десило.

"Највећа претња данашњице нису климатске промене, већ болесни старци попут Бајдена, који су већ запали у дементно стање и који су спремни да покрену рат против Русије", додао је.

На питање да ли ће Москви бити лакше да гради односе са Вашингтоном уколико на власт поново дође Трамп, Медведев је одговорио:

"Нама је у највећој мери свеједно ко је на власти у САД. Апсолутно нам је свеједно са ким (треба да сарађујемо), пошто између нас постоји један прави антагонизам и те разлике неће бити превазиђене у наредним годинама".

Али, како каже, ни америчкој дубокој држави није много битно ко ће бити на власти.

Битно им је да "све држе у рукама", "није им битно ко је на власти - да ли демократа или републиканац, смешни деда, који заборавља презимена лидера других земаља или неки доста чврст руководилац".

Говорећи о унутрашњим проблемима Сједињених Америчких Држава, изјавио је да је у интересу Москве да ситуација у тој земљи буде стабилна и да не дође до грађанског рата или отцепљења Тексаса, што је пре 20 година деловало као глупост, а о чему се данас разговара. 

"Уколико мислите да се ми овоме јако радујемо - грешите. Разлог је једноставан: Америка је ипак најважнији светски играч, има огроман потенцијал. Америка је наш директан противник, али с друге стране и партнера преговоре о нуклеарним потенцијалима", нагласио је бивши председник Руске Федерације.

image