Русија

Рјабков: Русија се неће повући из Споразума о свемиру

Разумни представници међународне заједнице схватају да су изјаве САД о претњи од наводног размештања руског нуклеарног оружја у свемиру неосноване, казао је заменик министра спољних послова Руске Федерације
Рјабков: Русија се неће повући из Споразума о свемиру© MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија не разматра могућност повлачења из Споразума о свемиру из 1967. године, док САД приписују Русији непостојеће намере, а саме Сједињене Државе желе да постигну супериорност у свемиру, када је наоружање у питању, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

"Американци користе ту тему у пропагандне сврхе. Износе оптужбе које нису ни на чему засноване, ни најмање поткрепљене доказима. То је њихов уобичајени начин. Разумни представници међународне заједнице су то одавно схватили", казао је Рјабков.

Заменик министра је нагласио да управо САД "већ дуже време спроводе политику стварања супериорности за себе у свемиру, укључујући и сектор наоружања".

"То је њихова уобичајена техника када се другима приписују непостојеће намере и под тим изговором, интензивирају сопствене напоре који су у супротности са интересима међународне безбедности и потпуно игноришу наше предлоге", закључио је Рјабков.

Споразум о свемиру

Споразум о принципима активности истраживања и коришћења свемира, укључујући Месец и друга небеска тела, потписали су 27. јануара 1967. Совјетски Савез, САД и Велика Британија. 

Документ је ступио на снагу 10. октобра 1967. (услов је била ратификација од пет држава, укључујући три депозитна овлашћења). Тај документ је одобрен на 21. заседању Генералне скупштине УН 19. децембра 1966. године.

Од јануара 2022. године, 111 држава је потписница Споразума о свемиру, а још 23 су потписале документ, али нису завршиле ратификацију.

image
VV inauguration
banner