Русија

У страху су велике очи: Руско свемирско оружје уплашило Белу кућу и пре него што је направљено

Вашингтон је у паници, шире се упозорења да Руси имају начин да униште свет какав данас познајемо
У страху су велике очи: Руско свемирско оружје уплашило Белу кућу и пре него што је направљено© CORBIS/Corbis via Getty Images

Свет је у паници: прети руско свемирско нуклеарно оружје, амерички државни секретар Ентони Блинкен моли Кину и Индију да одврате Русију од корака "који би могао да се претвори у катастрофу", сви аларми су упаљени и никад није било извесније да заиста "Руси долазе". Проблем је само у једној ситници – свемирско нуклеарно наоружање од кога дрхти Запад – још увек не постоји.

Америчке шпијунске агенције, пустиле су, наиме, гласине да ће Руси напасти "одозго", односно да Русија покушава да развије нуклеарно свемирско оружје које би, када се детонира, стварањем огромног енергетског таласа осакатило огроман број комерцијалних и владиних сателита, од којих свет "доле" зависи, између осталих, и оне од којих зависе мобилна телефонија и интернет везе.

Републикански посланик Мајк Тарнер из Охаја, председавајући Комитета за обавештајне послове Представничког дома, изазвао је потпуну помаму у Вашингтону када је издао саопштење у којем каже да његово веће "има информације о озбиљној претњи по националну безбедност" – јер верује се да он алудира управо на ову свемирску опасност.

Оружје о коме они, међутим, причају, признаје и сама америчка администрација, тек се развија и још није у орбити. Али, ако би се користило, како пише Си-Ен-Ен, прешао би се "опасан Рубикон у историји нуклеарног оружја и могли би се створити екстремни поремећаји у свакодневном животу на начине које је тешко предвидети".

Реч је дакле, о једном од уобичајених сценарија америчких фантастичних филмова, који се, уместо са малих екрана сада пласира са говорница Представничког дома и других америчких институција. Филм у коме би, како смо много пута гледали и у холивудским остварењима, добри Американци свет какав познајемо требало да спасу од "злих Руса".

Напредна "ванземаљска раса" која би да уништи човечанство, по сценаријима који се пишу у Вашингтону и на страницама Западних медија, живи у Москви и њеној околини.

"Чак и ако Русија постави нуклеарно оружје у орбиту, амерички званичници се слажу у процени да оружје неће бити детонирано. Уместо тога, вребало би као темпирана бомба у ниској орбити, као Путинов подсетник да би, ако би био превише притиснут санкцијама или војном опозицијом његовим амбицијама у Украјини или шире, могао да уништи економије не циљајући чак на људе на Земљи", описује "Њујорк тајмс" апокалиптични сценарио са исходима у многоме сличним заплету холивудског филма "Геосторм" (Велика олуја).

Разлика је само у томе што у стварности свет од уништења сателита, уместо домишљатог и мишићавог Џерарда Батлера, спашава сенилни Џозеф Бајден.

Амерички званичници и спољни аналитичари плаше свет указујући да би се због Руског нуклеарног оружја у свемиру глобални комуникациони системи покварили, због чега би, како наводи "Њујорк тајмс" све "од хитних служби до мобилних телефона до регулације генератора и пумпи, пошло по злу".

"Остаци експлозије расули би се по ниској орбити Земље и отежали, ако не и сасвим онемогућили навигацију за све, од сателита 'Старлинк', који се користе за интернет комуникацију, па до шпијунских сателита", препричава "Њујорк тајмс" потенцијалну фабулу, која је итекако позната љубитељима холивудске кинематографије.

Аналитичари који прате руске свемирске програме за Ројтерс, међутим, кажу да свемирска претња вероватно није нуклеарна бојева глава, већ уређај велике снаге који захтева нуклеарну енергију за извођење низа напада на сателите.

То може укључивати ометаче сигнала, оружје које може да заслепи сензоре слике или – "још страшнију могућност" - електромагнетне импулсе (ЕМП) који би могли да спрже сву електронику сателита унутар одређеног орбиталног региона.

"Да Русија развија систем који покреће нуклеарни извор који има могућности електронског ратовања када се једном нађе у орбити, вероватније је од теорије да Русија развија оружје које носи нуклеарну експлозивну бојеву главу", тврди извршни директор група за заступање Удружења за контролу оружја Дерил Кимбал.

Но, шта кажу Руси?

Гласине о плановима Русије да постави нуклеарно оружје у свемир, за Кремљ су још један трик Беле куће. Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков овакве трачеве чак није хтео ни да коментарише.

"Хајде да сачекамо брифинг помоћника за националну безбедност САД Џејка Саливана, и да ли ће ту бити неких информација. Видећемо које трикове ће користити Бела кућа", додао је он.

Председник Комисије Савета Федерације за информативну политику и интеракцију са медијима Алексеј Пушков тврди да су изјаве у Сједињеним Државама о "претњи националној безбедности" и нуклеарном оружју Руске Федерације "у свемиру" - хистерија и информативна провокација, која има за циљ да убеди Конгрес Сједињених Држава да одобри предлог закона Сената о додели 60 милијарди долара Украјини.

И УН су извештаје да Русија наводно жели да постави нуклеарно оружје у свемир оцениле као непоуздане.

"Оно што видимо су медијске спекулације. Немамо никакве значајне информације о овом питању", наводи портпарол генералног секретара УН.

Да је реч само о још једној америчкој подметачини, потврђује и чињеница да је Генерална скупштина Уједињених нација недавно, управо на захтев Русије усвојила резолуцију којом се земље позивају да не постављају оружје у свемир.

Документом су, управо "зли Руси" позивали све државе, посебно оне које имају могућности да делују у свемиру, да размотре могућност да "изразе посвећеност политичкој обавези да неће прве распоређивати оружје у свемиру".

Американци свакако имају разлога да се боје беса Москве која је више пута упозорила да ће све непријатељске акције узвратити. Остаје нејасно зашто, поред толико постојећих руских адута – толико страхују од оружја које још није ни направљено?

image