Свет

Страх од руског противсателитског наоружања: Бајден тражи директан контакт са Москвом

Председник Бајден наредио је америчкој администрацији да ступи у директан дијалог са Русијом због противсателитског наоружања
Страх од руског противсателитског наоружања: Бајден тражи директан контакт са МосквомGetty © Anna Moneymaker

Бела кућа тврди да се "претња по националну безбедност", на коју је упозорен Конгрес, односи на "противсателитско наоружање" које наводно прави Русија. Због тога је амерички председник Џозеф Бајден наложио администрацији да ступи у директан контакт са Москвом, преносе "РИА Новости".

"Иако сам ограничен по питању тога шта могу да кажем о природи претње, могу да потврдим да се то тиче противсателитских система које прави Русија", изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби.

Према његовим речима, ради се о "технологији која није оперативна, већ тек треба да се стави у оперативну употребу".

"Нема непосредне претње по било чију безбедност, јер не говоримо о наоружању које се користи против људи или за физичка разарања на земљи", рекао је Кирби и додао:

"Председник Бајден наредио је америчкој администрацији да ступи у директан дијалог са Русијом због противсателитског наоружања. Он је наредио да се предузме низ почетних корака, укључујући редовне брифинге за Конгрес, директну дипломатску сарадњу са Руском Федерацијом, као и са нашим савезницима, партнерима и свим другим земљама у свету на чију сферу интереса то утиче".

Амерички Конгрес ће 15. фебруара одржати затворени брифинг о "озбиљној претњи по националну безбедност". Телевизијски канал Еј-Би-Си је раније, позивајући се на изворе, јавио да се ради о плановима Русије да постави нуклеарно оружје у свемир. Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је касније да такве вести у западним медијима представљају још једну смицалицу Беле куће.

image
VV inauguration
banner