Русија

Пушилин: Авдејевка је потпуно очишћена

Авдејевка је градић северозападно од Доњецка, који су од 2014. године украјинске снаге користиле за гранатирање престонице ДНР
Пушилин: Авдејевка је потпуно очишћенаGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Авдејевка је потпуно очишћена, руске трупе напредују даље, изјавио је шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин током интервјуа за "Први канал", преносе "РИА Новости".

"На основу информација којима ја располажем, а које се заснивају на чињеници да је велики део објеката тамо (у Авдејевки) проверен и имајући у виду да су наше јединице већ наставиле даље, Авдејевка је очишћена. Наравно ово не значи да су сва минско-експлозивна средства уклоњена и да не постоји никаква опасност", рекао је Пушилин.

Као што је већ познато, Авдејевка је градић северозападно од Доњецка, који су од 2014. украјинске снаге користиле за гранатирање престонице ДНР и током девет година окупације претвориле у најутврђеније место у држави. 

Министар одбране РФ Сергеј Шојгу обавестио је руског председника Владимира Путина 17. фебруара о потпуном ослобођењу овог града. 

Ослобођење Авдејевке омогућило је руској војсци да линију фронта помери даље од Доњецка и смањи учесталост и интензитет напада украјинске војске на главни град ДНР. Како је навео командант групе "Центар" Андреј Мордвичев, који је командовао ослобођењем града, руски борци наставили су са офанзивним операцијама и потиснули су непријатељске јединице више од 10 километара у дубину територије.

image