Русија

Авдејевка се вратила кући: Руски војници показали како изгледа чувени град након борби (ВИДЕО)

Док се на Западу траже кривци за украјински пораз, руски војници, али и локално становништво, славе што је пало важно упориште украјинске војске

Након интензивних борби, град Авдејевка, који је био важно упориште Украјинаца још од 2014. године, коначно су ослободиле руске снаге, при чему су Оружане снаге Украјине изгубиле више од 1.500 људи.

Док се на Западу траже кривци за украјински пораз, руски војници, али и локално становништво, славе што се "Авдејевка вратила кући".

"Тренутно су на територији Авдејевке остале само раштркане групе припадника Оружаних снага Украјине, које су напустили њихови команданти и браћа по оружју. Јединице Оружаних снага Русије настављају са чишћењем", рекао је један од руских војника у објави снимка Народне милиције ДНР о ослобођењу овог града.

Руски војници су посаветовали Украјинце да се више не враћају у ове крајеве, већ да се упуте својим кућама и породицама.

"Момци, свесни сте како пролазите овде, како вас овде остављају. Саветујем вам да не долазите овамо. Ово је наша земља, борићемо се за њу до краја", поручује руски војник.

Један од грађана је захвалио Русији, наводећи да "осећа радост и слободу јер је код куће".

"Хвала свима, хвала Русији. Коначно слобода. Код куће смо", изјавио је он.

Према информацијама Министарства одбране Русије, наређење главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског да се Авдејевка напусти издато је дан након што је почео неконтролисани бег украјинских трупа из града.

Министар одбране Сергеј Шојгу известио је јуче председника Владимира Путина да су руске трупе у потпуности преузеле Авдејевку. Град је заузела оперативна група "Центар" руске армије под командом Андреја Мордвичева.

У саопштењу министарства се наводи да су, у претходна 24 часа, у борбама за Авдејевку Оружане снаге Украјине изгубиле више од 1.500 војника, а територија овог града, како је наведено, има укупну површину од 31,75 квадратних километара.

Ослобађањем Авдејевке омогућено је удаљавање прве линије фронта од Доњецка, чиме је значајно заштићенији од терористичких напада Кијева, а прва линија фронта померена је више од осам километара унапред.

Уместо украјинске заставе изнад града је подигнута руска тробојка, а војници Оружаних снага Русије заменили су заставу на згради општине ослобођеног града.

Председник Русије Владимир Путин изразио је захвалност припадницима војске који су учествовали у борбама за Авдејевку, наводи се у телеграму који је руски лидер упутио генерал-пувнику Андреју Мордвичеву.

image