Русија

Калињинград одговорио на претње: Не звецкајте оружјем, не испадајте идиоти у очима света

Балтичко море никада неће постати унутрашњост за земље НАТО-а, пошто се ту налазе три руске луке – Калињинград, Санкт Петербург и Уст Луга, поручиле су калињинградске власти
Калињинград одговорио на претње: Не звецкајте оружјем, не испадајте идиоти у очима светаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Калињинград никоме не прети, док њему суседне земље звецкају оружјем, рекао је портпарол гувернера Калињинградске области Дмитриј Лисков, одговарајући на речи литванског амбасадора у Шведској и бившег литванског министра спољних послова Линаса Линкевичијуса.

Наиме, Линкевичијус је запретио Русији да ће, ако покуша да изазове НАТО, Калињинград први бити "неутралисан" и да је након приступања Шведске, Балтичко море постало унутрашње за НАТО.

"Живимо на својој земљи и развијамо своју територију. Комшије звецкају оружјем, одједном заборавивши на 20 година заједничког добросуседства. Саветујем комшијама да, како не би испали идиоти наочиглед целог света, пре него што јавно дозволе себи такве изјаве добро проуче ово питање", поручио је Лисков.

Балтичко море никада неће постати унутрашње за земље НАТО-а, пошто се ту налазе три руске луке – Калињинград, Санкт Петербург и Уст Луга, истакао је руски званичник.

Да Балтичко море "никада неће претворити у унутрашње море НАТО-а", указао је прошлог новембра заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, рекавши да су све такве изјаве "само стилске фигуре у говору неозбиљних политичара".

Како је нагласио сенатор из Калињинграда Александар Шендерјук Жидков, енклаву поуздано чувају снаге руске Балтичке флоте.

Русија је више пута истицала да не представља претњу ниједној од земаља НАТО-а и да нема намеру да започиње сукоб, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Руски званичници истичу да је Москва и даље отворена за дијалог, али на равноправној основи, а да Запад мора да напусти свој курс ка милитаризацији континента.

image