Култура

Сачувати за будуће генерације: Калињинград дигитализује дела Канта

Пројекат дигитализације је део прославе 300. годишњице рођења славног филозофа, која се припрема за следећу годину
Сачувати за будуће генерације: Калињинград дигитализује дела Канта© CC BY-SA 2.0

У руском граду Калињинграду је у току амбициозан пројекат дигитализације стотина ретких и старих књига, са фокусом на радове немачког филозофа Имануела Канта, рођеног у Калињинградској области. Пројекат је део прославе 300. годишњице рођења славног филозофа, која се припрема за следећу годину.

"Основна мисија пројекта је да се сачувају књиге за будуће генерације", рекао је Руслан Аксјонкин, експерт за културу и образовање при Балтичком универзитету у Калињинграду, пренео је Ројтерс.

Он је додао да је реч о великом пројекту и да се ради на очувању књига објављених пре револуције 1917. године.

У библиотеци при Балтичком универзитету у Калињинграду се налазе хиљаде и хиљаде књига, међу којима је и око 450 књига објављених у периоду од 15. до 20. века. Неке од тих књига су у бољем стању него друге, али ће све оне бити дигитализоване, а посебно ће се водити рачуна о очувању старих, оштећених издања.

У средишту пројекта су књиге које су некада припадале филозофу Канту, најпознатијем по делу "Критика чистог ума" из 1781. године.

Кант је цео живот, од 1724. до 1804. године, провео у тадашњем пруском граду Кенизбергу (данашњем Калињинграду).

"Има веома мало аутентичних предмета везаних за Канта. Међутим, имамо доста књига које представљају скоро целокупан Кантов опус објављен за време његовог живота", рекла је заменица директора катедралског музеја у Калињинграду, Марина Јадова.

image
VV inauguration
banner