Свет

Литвански дипломата прети: Калињинград ће бити неутралисан први

Балтичко море је постало унутрашње море НАТО-а, поручио је литвански амбасадор у Шведској
Литвански дипломата прети: Калињинград ће бити неутралисан првиGetty © Oleg Nikishin

Литвански амбасадор у Шведској Линас Линкевичијус запретио је Русији наводећи да ће, ако покуша да изазове НАТО, Калињинград први бити "неутралисан".

"Након што је Шведска приступила Алијанси, Балтичко море је постало унутрашње НАТО море. Уколико се Русије усуди да изазове НАТО, Калињинград ће бити први 'неутралисан'. Раније руске лажне оптужбе да су окружени НАТО земљама сада постају стварност", написао је он на друштвеној мрежи Икс.

Шведска и Финска, две земље које излазе на Балтичко море, одустале су од своје вишедеценијске политике неутралности и аплицирале су за чланство у НАТО-у након почетка Специјалне војне операције почетком 2022. године.

Финска је постала пуноправна чланица Алијансе у априлу 2023. године, док је Шведска наишла на значајнији отпор, пре свега Турске и Мађарске, које су месецима одбијале да ратификују шведску апликацију за чланство.

Турска је на крају одобрила шведско чланство у Алијанси у јануару 2024, док је мађарски парламент јуче ратификовао исти документ.

Литвански дипломата Линас Линкевичијус раније је обављао функцију министра спољних послова од 2012. до 2020. године, док је у два наврата (1993-1996 и 2000-2004) био министар одбране.

image