Русија

Захарова позвала УН да обузда Запад у испоруци оружја Украјини

Званична представница руског МСП-а је оценила и да би "било сјајно" да УН обрате пажњу и на терористичке нападе Украјине
Захарова позвала УН да обузда Запад у испоруци оружја УкрајиниGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Москва очекује да ће УН позвати да се прекине са свим акцијама које погоршавају украјински сукоб, пре свега, са снабдевањем Кијевa оружјем из западних земаља, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преносе "РИА Новости".

Претходно је званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик, одговарајући на захтев да прокоментарише речи француског лидера Емануела Макрона , рекао да та организација позива на избегавање запаљиве реторике око сукоба у Украјини .

Очекујемо да ће Секретаријат УН позвати да се избегне све што би "могло да заоштри сукоб", а пре свега, снабдевање Украјине оружјем којим кијевски режим убија цивиле. Као што се данас десило у Брјанској области", нагласила је Захарова на Телеграм каналу.

Она је оценила да би "било сјајно када би секретаријат УН смогао снаге да обрати пажњу и на гранатирање нуклеарке Запорожје од стране Оружаних снага Украјине, као и на терористичке нападе изведене по налогу украјинских специјалних служби".

Подсетимо, председник Француске Емануел Макрон је изјавио да иако није постигнут консензус о слању војника европских земаља на фронт у Украјини, ништа не треба искључити, те је додао ће савезници Украјине створити коалицију за испоруку ракета средњег и дугог домета Кијеву.

Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да "победи у овом рату".

image