Русија

Москва поручила САД: Ако хоћете мир, напустите "формулу мира" Зеленског

Америка и њени сателити морају да зауставе било какву подршку неонацистичком режиму у Кијеву и задовоље легитимне захтеве Русије ако желе мирно решење сукоба у Украјини, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва поручила САД: Ако хоћете мир, напустите "формулу мира" Зеленског© Наталья Селиверстова / РИА Новости

Сједињене Државе морају да напусте такозвану формулу мира украјинског председника Владимира Зеленског ако заиста желе да помогну у решавању сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Да би не речима, већ делима промовисале нагодбу, САД и њени сателити морају да одбију да промовишу неприхватљиву 'формулу' Владимира Зеленског, зауставе било какву подршку неонацистичком режиму у Кијеву и задовоље легитимне захтеве Русије у вези са осигуравањем њених безбедносних интереса у европском правцу", рекла је Захарова, наводи се на сајту руског Министарства спољних послова.

Министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је предлоге које припрема Кијев, као и "формулу од десет тачака", ултиматумом за Москву.

"Зеленски је рекао да се то неће сматрати преговорима. Нормалан човек разуме да то значи ултиматум. Цела његова формула од десет тачака била је и остала очигледан ултиматум", казао је Лавров на конференцији за новинаре после преговора са јеменским премијером Ахмедом бин Мубараком.

Зеленски је недавно најавио своју намеру да преко преговарача преда Русији документ о "формули мира".

Средином јануара, швајцарска председница Виола Амхерд известила је да је Зеленски затражио да се организује мировни самит. 

Како је оценио шеф кабинета председника Украјине Андреј Јермак, "Кијев жели да одржи серију самита о решењу".

image