Русија

Москва поручила да се против Русије води још један хибридни рат

Званична представница руског Министарства спољних послова говорила је о доприносу Руске Федерације Светском фонду програма УН за храну и помоћи у обезбеђивању глобалне безбедности хране и о Светском фестивалу младих у Сочију
Москва поручила да се против Русије води још један хибридни ратGetty © Sergio Camacho/

Покушаји представника појединих држава да спрече сарадњу са Русијом у области трговине пољопривредним производима су још једна манифестација хибридног рата, о коме се западни лидери не устручавају да говоре отворено, и још један покушај локалних власти да скину одговорност са себе за кризу насталу у области глобалне прехрамбене безбедности, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Упркос жестоком прогону Запада кроз санкције, Русија самоуверено наставља да повећава темпо пољопривредне производње, навела је портпаролка.

"Од 2020. године постали смо нето извозник хране. Према досадашњим подацима, обим домаћих испорука пољопривредних производа у иностранство прошле године износио је око 44 милијарде долара. Извозимо у више од 160 земаља света, првенствено у земље у развоју и оне сиромашне, чије становништво пати од непромишљених незаконитих рестриктивних мера САД и ЕУ", навела је Захарова.

Руска Федерација није само поуздан добављач пољопривредних производа на светска тржишта, већ и активан учесник мултилатералних хуманитарних програма, навела је Захарова.

"У ове сврхе користимо и канале међународних организација, укључујући Светски програм за храну УН. У 2023. години 50 милиона долара је пребачено у програмски буџет за пружање помоћи становништву афричких и азијских земаља, укључујући Јемен, Палестину, Сирију, Судан", прецизирала је.

Поред залиха хране, Русија дуги низ година финансира пројекте Светског програма за храну, указала је портпаролка.

"Програми школске исхране постају средство за сузбијање глади, обезбеђивање здраве исхране и побољшавају укупан ниво образовања и степена конкурентности младих на тржишту рада", навела је Захарова говорећи о пројекту у ком Русија сарађује са Светским програмом за храну у Киргистану, Таџикистану, Шри Ланки, Лаосу и Камбоџи.

"Овакви пројекти помажу у ублажавању терета сиромаштва, смањењу нивоа дечјег морбидитета, морталитета и смањењу обима дечијег рада", појаснила је Захарова.

Светски фестивал младих у Сочију

Портпаролка руског Министарства спољних послова данашњи брифинг држи на највећем међународном омладинском догађају године, Светском фестивалу младих у Сочију.

"Велика већина земаља широм света поздравила је идеју Русије да организује овај догађај. Многи још увек носе живописне утиске о Светском фестивалу омладине и студената који су одржани 2017. године у Сочију. А старији чувају лепе успомене на фестивале одржане 1957. и 1985. године", подсетила је.

У 95 престоница страних земаља формиране су националне припремне комисије како би се обезбедила конкурентна селекција учесника, а пристигло је око 300.000 пријава, прецизирала је Захарова.

Пријављивали су се и људи из држава које Москву сматрају непријатељем и њихови захтеви су прихваћени, јер Русија "не боји све људе истом бојом", на фестивалу су представници САД и других држава тзв. "златне милијарде", навела ја Захарова.

На фестивал је дошло скоро 10.000 људи који представљају делегације из 185 земаља, што је, како је Захарова навела, најупечатљивији рекорд Светског фестивала младих.

У оквиру Фестивала од 1. до 7. марта у Сочију одржава се Глобални форум младих дипломата "Русија и њена улога у формирању мултиполарног света" у ком учествује око 150 дипломата из 60 земаља.

"Главни догађај форума било је отварање Секретаријата Међународног удружења младих дипломата, чија је повеља одобрена у октобру 2021. године. Овај форум је постао платформа за отворену и слободну размену мишљења и потврдио посвећеност учесника принципе хоризонталне дипломатије", указала је Захарова.

У оквиру програма одржане су радне сесије на теме АСЕАН-а, ЕАЕУ и ЗНД, БРИКС-а, сарадње Русије са земљама Африке, Латинске Америке и арапског света, навела је портпаролка.

Овај догађај сведочи чињеници да ће се млади људи окупљати, састајати и тежити развоју односа и дијалога са свим државама, без обзира што званичне власти саботирају добре односе, у овом случају са Русијом, указала је.

"На маргинама Форума одржани су састанци са руководством Министарства спољних послова Русије на челу са Сергејем Лавровом. Одржане су билатералне и трилатералне консултације омладинских организација министарстава спољних послова, шаховски турнир са руским велемајсторима, пријатељска фудбалска утакмица", набројала је портпаролка.

image