Русија

Захарова: Није Русија покварила односе са Западом, увек смо пружали руку пријатељства

Званична представница руског Министарства спољних послова је објаснила ко је крив за захлађење односа Русије и Запада, говорила је о нацизму и његовим савременим формама, савету који би дала себи млађој, односима са Кином и Бугарском и о финансијском банкроту САД
Захарова: Није Русија покварила односе са Западом, увек смо пружали руку пријатељства© РТ Балкан

Русија није крива због тренутног захлађења односа са Западом, напротив, увек је била спремна да сарађује, чак и после Другог светског рата, иако је немачка војска дошла на 20 километара од зидна Кремља, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Светском фестивалу младих у Сочију.

"Нисмо ми криви што са Западом немамо добру сарадњу. Ми добро сарађујемо и са Кином, Индијом, Пакистаном, афричким земљама и Латинском Америком. Сарађујемо чак и са онима са којима се не слажемо увек о свему", указала је Захарова.

Русија нема добре односе са Западом иако су цивлизацијски јако блиски, чак је и Лав Толстој део свог романа "Рат и мир" писао на француском језику, рекла је портпаролка министарства.

Москва никада није развијала односе кроз љутњу према западним земљама, укључујући и Немачку, додала је.

"Фашисти су били на око 20 километара од Кремља! Најновији резултати истраживања која се спроводе у различитим регионима Русије показују да се за време Другог светског рата спроводио геноцид над совјетским народом. Људе су живе закопавали. И без обзира на то све, ми нисмо у себи чували мржњу према Немцима и наставили смо са њима дипломатске односе", навела је званична представница руског Министарства.

Хитлер је желео да Словени служе "вишој раси", како су себе описивали немачки нацисти, додала је и подсетила да је у Трећем рајху постојао програм у оквиру ког су се детаљно бавили уништењем Словена.

"У руској култури се јавља пркос када желе да нас покоре, имамо осећај унутрашње слободе. Много тога се дешавало на нашој земљи, али та снага духа је увек била покретачка сила у борби за сопствени суверенитет и независност", нагласила је Захарова.

Дакле, наставила је, није Русија та која не успева да изгради односе, већ Западу пуне главу да су посебни и изнад других.

"После Другог светског рата СССР је прво кренуо да обнавља источну Европу и Пољску која нас данас мрзи. Моралну снагу коју је СССР добио након победе над фашизмом уложио је у борбу против колонијализма", навела је Захарова.

Запад вековима сматра да ипак може да доминира и да има право да управља другима и све то заобилазећи међународно право, навела је портпаролка.

Неонацизам поново подиже главу

Неонацизам у одређеним земљама поново постаје актуелан, оценила је званична представница руског Министарства.

"Пре отприлике месеца дана је Врховни суд у Риму легализовао коришћење нацистичког поздрава у виду подигнуте руке, баш онако како су се нацисти поздрављали и назвао га римским поздравом. Је л' можете да замислите? По целој Европи се спроведе неонацистички маршеви. О Америци да не говорим. Америка и Канада су у претходним деценијама поставиле велики број споменика нацистима из периода Другог светског рата", навела је Захарова.

Цео канадски парламент је пре два месеца аплаудирао нацисти који је лично учествовао у истребљењу људи током Другог светског рата, подсетила је Захарова и навела да то није добило осуду западних земаља јер се то тамо већ сматра нормалним.

Савет који би дала себи са 15 година

Упитана који би савет дала петнаестогодишњој себи, Захарова каже: "Не обраћај пажњу на неважне ствари, већ ради свој посао", тврдећи да је тај савет заправо добила у својој породици.

"Научи да раздвојиш истину од лажи. Слушај родитеље. Не обраћај пажњу на глупости и иди путем којим треба да идеш. Кад ти је тешко оријентиши се на своју савест и блиске људе и на оријентире који су се временом показали као прави", навела је Захарова.

"Не предај се!", додала је портпаролка.

Упитана да шта би поручила војницима који се враћају из Специјалне војне операције, Захарова наводи: "Звучаће парадоксално, али борба се не завршава кад се вратите кући. На првим линијама фронта је све очигледно, јер видиш где је зло и противника, знаш ко је твој и шта штитиш. Док код куће није тако."

Притом, рат се не води само на фронту, како каже већ се "сваког дана води борба за душу човека".

Односи са Кином на највишем нивоу у историји

Односи Русије и Кине су достигли највиши ниво икада, али то не значи да не могу бити још бољи и да достигну нове висине, указала је званична представница руског Министарства спољних послова.

"Наше политичке везе су у последњих 30 година биле веома динамичне. Често смо имали исте или сличне ставове. Залажемо се за поштовање међународног права, за слободу трговине и слободно тржиште. Против дискриминације смо", навела је портпаролка.

Односи су се у том периоду развијали узлазном путањом, али је економска сарадња била у застоју, навела је Захарова.

"То је било нелогично, јер економска сарадња мора да иде ногу уз ногу уз развој политичког дијалога двеју земаља", оценила је Захарова и додала да су Русија и Кина ипак последњих година успеле да ојачају економску сарадњу.

С друге стране, САД су банкротирале, додала је Захарова.

"Погледајте на њихов спољни дуг који превазилази БДП. То значи да троше више него што зарађују или производе. Не постоји други назив за то него банкрот", рекла је Захарова.

Америка није оставила Кину на миру, све што је повезано са технолошким развојем Пекинга, Вашингтон одмах покушава да ограничи и контролише, навела је званична представница руског МСП-а.

Међутим, делује као да ни Русија ни Кина нису крајњи циљ Америке, већ Европска унија, с обзиром да тренутно она трпи највећу штету од геополитичких корака Вашингтона, оценила је Захарова.

"Компаније из ЕУ одлазе на америчко тржиште. ЕУ није издржала. Немачка економија се срушила", додала је портпаролка.

Говорећи о односима са Бугарском, Захарова је истакла да Русија зна и цени бугарски народ који штити своје споменике и своју историју, не дозвољавајући да им неко са стране кроји и брише сећање.

"Русија то зна и цени и увек ће се с љубављу односити према Бугарима који негују иста осећања према Русији. А иза тих осећања стоји дубока историја, која постоји вековима", рекла је Захарова.

image