Русија

Професор старог кова и великог срца за РТ Балкан: Рат ме није одвратио од одласка у Луганск

Допада ми се чињеница да ће Русија успети да спасе традиционални свет онако каквог га ми православци знамо и какав желимо да остане, каже професор математике Светислав Стојановић
Професор старог кова и великог срца за РТ Балкан: Рат ме није одвратио од одласка у Луганск© Приватна архива

Светислав Стојановић (70), пензионисани професор математике из Вршца, дише за своје ђаке, за своју професију, Русију и братски народ.

Довољно је да му чујете глас да схватите да се иза његове, на први поглед ирационалне одлуке да усред рата у Украјини оде да предаје у Луганску Народну Републику, заправо крије "профа старог кова" неприкосновен у жељи да се на најбољи, и једини начин који зна, одужи руским математичарима из чијих је лектира учио, како језик, тако и једначине, формуле, разломке, алгебру...

Користимо моменте када има интернет да се чујемо, што је до пре три недеље био редак случај због безбедносних разлога, јер се елитна 60. Гимназија у којој предаје налази на неких 100 километра од фронта.

"Јако је тешко обезбедити нормалан разговор, треба пуно среће. Схватио сам да је потребно доћи и помоћи својима овде, јер ми Русе доживљавамо као свој народ, којем треба помоћи онолико колико свако од нас може. Знао сам за недостатак наставника математике, нема их ни код нас у земљи, ни у свету. Знајући све то, знао сам да ће и у Луганску бити потребе за мојим ангажманом. Покушавао сам чак и пре Специјалне војне операције да одем, требало ми је до годину и по дана да нађем начин. Сада ми је задовољство и част да могу да радим и помажем у овим годинама", каже Стојановић на почетку разговора. 

На питање како је живети у ратној зони, наводи да му одговор дају ђаци који сваког дана насмејани долазе у школу.

"А и фронт је некако све даље од нас како дани пролазе. Тренуци у школи ми пролазе у задовољству резултатима које постижемо. Овде имам укупно 134 ђака у пет одељења. Предајем шест математичких предмета, прво 'Математику' за пети разред, у 10. имам једно одељење којима предајем 'Алгебру са анализом', 'Вероватноћу са статистиком' и 'Геометрију', исто и у 11., где се уче посебно 'Математичка анализа и алгебра' и 'Геометрија', и још им држим припрему за полагање завршеног испита, који је квалификациони за упис факултета. За две године планирам да се вратим у Србију, па смо на време кренули са спремањем, да положимо тај тежак испит", каже овај пожртвовани професор.

Додаје да су управо завршили са прославом 8. марта.

"Овде је то озбиљан посао. Организовали смо шаљиви квиз у коме девојке играју против младића, а поента је била да мушкарци победе џентлментски изгубивши. Част ми је да сам доспео у екипу", констатује саговорник РТ Балкана.

Међутим, ово није једини тим у који је наш професор "упао". Наиме, недавно је у Русији проглашен за једног од пет најбољих иностраних учитеља у конкуренцији 165 странаца који раде у школама и на факултетима широм Руске Федерације за 2023. годину.

"Реакције колега и ученика су дивне, од првог тренутка су ме прихватили као рођеног. Кад се појави прилог или интервју о мени, кажу ми да су ме гледали и да им је драго да су видели неког свог. Толико поштовања, дивно је то чути и осетити", каже Стојановић. 

Руски образовни систем, како додаје, функционише без проблема, подржан је од стране државе снажим инвестицијама и озбиљним опремањем школа.

"Капитални ремонт се одиграва у Донбасу и Луганску, Русија крупним корацима отклања последице онога што се последњих деценија чинило у Украјини. Корупција, очајна инфраструктура, појава нацизма за коју сам сматрао да мора да буде уништена што је започето покретањем Специјалне војне операције", објашњава професор Светислав.  

Каже да су озбиљне најаве Владимира Путина о повећању зарада у просвети и о помоћи породицама са више деце.

"То није предизборна прича или тирада, то је једноставно- тако. Путин је пуно тога обећао и све је испунио, тако ће бити и сада. Међутим, нисам овде дошао да зарадим новац. И родитељи су ми живели од професорске плате, тако да сам увек знао да у просвети нећу намлатити паре, нисам ни у Русију дошао да то учиним. Ипак, драго ми је због колега, то ће утицати на повећање стандарда, да поправе ситуацију", наводи наш саговорник.

Додаје и да су да су људи у Русији у приличној мери обезбеђени и да не морају да много да размишљају о ценама грејања, струје, режија, које би биле смешне за грађане Србије.

"Артикли у продавници знатно су јефтини него код нас. Има новца и за културу, што код нас није увек случај. Долазе веома квалитетни ансамбли из Велике Русије, ми смо овде Мала Русија... У граду имамо три позоришта и циркус, тако проводим нешто слободних дана, поред учесталих путовања у Москву", каже Стојановић.

Открива нам и да је читава његова породица јако везана за Русију и православље.

"Први пут сам пре 47 година, 1977. године, као студент посетио Москву и тадашњу СССР. Од тада датира љубав према овом делу света. У овим околностима ми се допада чињеница да ће Русија својим трудом успети да спасе традиционални свет онако каквог га ми православци знамо и какав желимо да остане", поручује он.

Додаје да му породица веома недостаје и користи ову прилику да их поздрави

"На то сам био спреман када сам одлучио да овде дођем, а једино што не могу да поднесем је одсуство мојих четворо унучади које неизмерно волим. Много ми недостају, поготово кад видим фотографије и видео снимке. Када се чујемо, отимају се ко ће да разговара са деком, а то ми сваки пут натера сузе на очи", признаје професор Светислав.

image
VV inauguration
banner