Русија

Укор пред искључење: Шта у Србији ради америчка НВО која је у Русији проглашена за непожељну

Сви покушаји мешања у унутрашње ствари Русије, укључујући субверзивне акције и ширење дезинформација у контексту избора и Специјалне војне операције, биће оштро и одлучно сузбијани, све до протеривања као персона нон грата запослених у амбасади САД, саопштило је Министарство спољних послова Русије
Укор пред искључење: Шта у Србији ради америчка НВО која је у Русији проглашена за непожељнуGetty © Chip Somodevilla / Staff

Амбасадорка САД у Москви Лин Трејси позвана је у руско Министарство спољних послова, где јој је саопштено да су три америчке невладине организације препознате као непожељне и уручена јој је нота у којој се тражи да им се прекине било каква помоћ, наводи се на сајту руског Министарства спољних послова.

"Три америчке невладине организације ('Амерички савети за међународно образовање', 'Културне перспективе' и 'Институт за међународно образовање') спроводе, уз подршку амбасаде, антируске програме и пројекте који имају за циљ регрутовање 'агената утицаја' под маском образовне и културне размене", наводи се у саопштењу.

Наиме, барем једна од поменутих НВО делује и у Србији, па је тако канцеларија "Америчког савета" у Републици Србији отворена 2002. године у Београду, покретањем, како се наводи на сајту те организације, "програма стипендирања за усавршавање у САД млађег универзитетског особља из Србије".

Након тог програма, наводе да је "Амерички савет" проводио и подржавао низ међународних програма стипендирања за стотине наставника свих нивоа образовања, као и за професионалце из разних области, универзитетске студенте и средњошколске ученике. 

У руском Министарству су додали да је амбасадору уручена званична нота у којој се тражи да прекине било какву помоћ у активностима тих невладиних организација, што би се, ако се настави, сматрало кршењем руског закона.

"Тражимо да се уклони са званичног сајта дипломатског представништва и са друштвене мреже списак образовних пројеката и програма које спроводе те невладине организације са циљем да промовишу ставове и вредности који су страни руском друштву", истиче се.

Посебно је наглашено да ће покушаји мешања у унутрашње ствари Руске Федерације, укључујући субверзивне акције и ширење дезинформација у контексту избора и Специјалне војне операције, бити оштро и одлучно сузбијани, све до протеривања као персона нон грата запослених у амбасади САД који су умешани у такве акције.

image
VV inauguration
banner