Свет

Амбасадорка САД у Русији: За Америку Руси нису непријатељи

Руске акције угрожавају и постојање СТАРТ-а и будућност америчко-руске контроле нуклеарног наоружања, сматра Лин Трејси
Амбасадорка САД у Русији: За Америку Руси нису непријатељи© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Односи између Вашингтона и Москве су на једној од најнижих тачака, али Американци Русе не сматрају непријатељима, рекла је нова амбасадорка Сједињених Држава у Москви Лин Трејси.

"Слажем се да је наш однос на једној од најнижих тачака које се памте", изјавила је Трејсијева у интервјуу за руски "Комерсант", али и додала да САД имају другачији поглед на околности које су довеле до овога.

По њеном мишљењу, разлози за то су што је Москва погрешно протумачила ситуацију у Украјини 2014. године, поново је погрешно протумачила 2022. и наставља да то чини.

Русија земља богате историје и културе

Истовремено је истакла да какве год разлике постоје између Америке и руске владе, то се не односи на руски народ.

"САД Русе не сматрају непријатељима", прецизирала је она, те поменула да је Русија земља са обимном историјом и веома богатом културом.

"Сада се много говори о русофобији, укидању Русије, укидању будућности Русије. То није циљ Сједињених Држава. И ми свакако не желимо да укидамо народ Русије на било који начин", изјавила је амбасадорка.

Коментаришући руску спољну политику Трејсијева је рекла да јој је тешко да појми да је садашња Русија иста држава која је учествовала у оснивању УН, додавши да су њене акције у Украјини у супротности са одредбама Повеље УН.

У оцени стања билатералних односа САД и Русије америчка амбасадорка, која је у Москву дошла у јануару, поменула је пређашњу добру сарадњу у оквиру Светске трговинске организације у пре свега СТАРТ-а, што је нарушено одлуком руског председника Владимира Путина о суспендовању учешћа у руско-америчком споразуму о смањењу стратешког наоружања.

Русија треба да се врати у СТАРТ

По њеним речима, за САД је контрола нуклеарног наоружања неопходна за одржавање међународне безбедности, и зато руске акције угрожавају и постојање СТАРТ-а и будућност америчко-руске контроле нуклеарног наоружања.

"У интересу стратешке стабилности, Сједињене Државе ће наставити да промовишу општу транспарентност у погледу нивоа и распоређивања наших нуклеарних снага. Узајамно поштовање СТАРТ-а јача безбедност Сједињених Држава, Русије и света. Стога Сједињене Државе раде на очувању споразума", рекла је Трејсијева  за "Комерсант".

Додала је и да су САД обавестиле Русију да неће објављивати информације у оквиру полугодишње размене података, затим да анализирају следеће кораке и могуће додатне контрамере након што је Русија суспендовала СТАРТ.

"Преговори се могу водити само са заинтересованим, савесним партнером. Такозвана суспензија СТАРТ-а коју је објавила руска влада неће приморати САД да повуку пуну подршку Украјини", истакла је амбасадорка констатујући да Русија треба да се врати поштовању споразума и да су с тим у вези САД спремне да се састану с руским представницима.

САД нису ускратиле визе руским новинарима

На питање о ускраћивању виза руским новинарима за одлазак у САД са министром спољних послова РФ Сергејом Лавровом на заседање Уједињених нација, односно да су морали да остану на аеродрому јер су визе касниле, Трејсијева је одговорила да су новинари могли да отпутују другим авионом, када су визе добили.

"Визе су издате за неколико новинара који су се пријавили у вези с путовањем министра Лаврова. Није у реду рећи да руски новинари нису имали прилику да прате говор министра спољних послова Лаврова у УН, пошто је један број руских медија акредитован при УН, укључујући и дописнике ТАСС-а и РИА Новости. Генерално, више од 12 руских медија је акредитовано у прес центру за стране новинаре Стејт департмента САД", закључила је амбасадорка САД у Москви Лин Трејси.

image
VV inauguration
banner