Русија

Кремљ: Путинове речи извучене из контекста, не пада нам на памет да применимо нуклеарно оружје

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је речи литванског лидера Гитанаса Науседе да се "нико у балтичкој републици не плаши Путина"
Кремљ: Путинове речи извучене из контекста, не пада нам на памет да применимо нуклеарно оружјеGetty © Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group

Председника Русије Владимира Путина не треба се плашити, већ га треба поштовати и слушати, изјaвио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући речи литванског лидера Гитанаса Науседе да се "нико у балтичкој републици не плаши Путина".

Наиме, председник Литваније је након напада у тој земљи на бившег шефа Фонда за борбу против корупције Леонида Волкова рекао да се "нико у балтичкој републици не плаши Путина".

"Што се тиче инцидента у Литванији, посаветовао бих литванском председнику да поштује и слуша шефа руске државе. Не треба се плашити Путина", поручио је Песков и додао да Москва не може ни на који начин да коментарише шта се дешава тамо.

Коментаришући реакцију Запада на интервју руског председника са новинаром Дмитријем Кисељовим, Песков је рекао да су на западу намерно изоставили његове речи да му ни на памет није пало да примени тактичко нуклеарно оружје у оквиру Специјалне војне операције.

Претходно је представница Беле куће Карин Жан-Пјер рекла да је амерички председник информисан о Путиновом интервјуу и да део интервјуа који се тиче нуклеарних снага у Вашингтону сматрају неодговорним.

"То је намерно извлачење из контекста. Заиста, никакве претње применом нуклеарног оружја са Путинове стране нису изнете. Он је одговарао на питање новинара, а не нека посебна саопштења. И председник је управо говорио о разлозима који могу да учине да примена нуклеарног оружја буде неизбежна. То су разлози који су изнети у нашим одговарајућим документима, који су свима добро познати", нагласио је Песков.

Он је истакао да су на Западу сви намерно изоставили речи да му никада није пало на памет да примени тактичко нуклеарно наоружање без обзира на различите ситуације на фронту током борби.

"То је намерно извртање контекста и одсуство жеље да се чује председник Путин. У томе нема ничег новог. То је оно што смо ми одавно интензивно регистровали, а посебно у последње две године", закључио је портпарол Кремља.

image