Русија

Српска делегација на изборима у Русији: Москва цени позицију Србије о санкцијама према РФ

Посматрачка делегација Народне скупштине Србије примљена у Савету федерације
Српска делегација на изборима у Русији: Москва цени позицију Србије о санкцијама према РФ© Информативни портал српско-руског братства

Званична посматрачка делегација Народне скупштине Републике Србије коју предводи народни посланик Милимир Вујадиновић започела је боравак у Русији поводом председничких избора који се одржавају 15-17. марта. Наша делегација је јуче примљена у Савету федерације.

Руководилац групе за сарадњу Савета Федерације са Народном скупштином Републике Србије, члан Комитета Савета Федерације за међународне послове Елена Афанасјева одржала је састанак са делегацијом Народне скупштине Републике Србије. Српски парламентарци су допутовали као посматрачи на изборима Председника Руске Федерације, наводи се у саопштењу.

Састанку је присуствовала члан групе за сарадњу Савета Федерације са Народном скупштином Републике Србије, члан Одбора Савета Федерације за пољопривредно-прехрамбену политику и коришћење природе Олга Епифанова.

Елена Афанасјева је истакла посебан однос Русије и Србије.

"Потписана је Декларација о стратешком партнерству. Веома ценимо позицију Србије у вези са санкцијама које су западне земље незаконито увеле против Руске Федерације. Руски сенатори сматрају да међупарламентарна сарадња јача у свим областима. У Савету Федерације формирана је и делује Група пријатељства са Народном скупштином Србије, која броји више од двадесет чланова. Неопходно је промовисати развој међурегионалних веза Србије и Русије, јачати интеракцију друштвених, женских и омладинских организација", рекла је Елена Афанасјева.

Она је изразила наду да ће по завршетку процеса формирања одговарајуће групе у Скупштини Србије доћи до посете чланова групе Савету Федерације.

Српски парламентарци су високо оценили ниво билатералних односа и изразили спремност да наставе контакте са руским колегама.

Током разговора размотрена су и питања међупарламентарних контаката и развоја руско-српских међурегионалних веза.

"Као шеф српске парламентарне делегације, која је допутовала у вишедневну посету у Москву, са задатком да као посматрачка мисија, учествујемо у посматрању тродневних, руских председничких избора, који се одржавају 15,16 и 17. марта, данас сам имао прилику да, заједно са колегама посланицима, посетим Савет Руске Федерације, или горњи дом руског парламента и разговорам са депутатима, Еленом Афанасјевом, председницом групе пријатељства Савета Руске Федерације са Народном Скупштином Републике Србије и чланом Комитета за пољопривреду, Олгом Епифановом", објавио је шеф српске делегације Милимир Вујадиновић на Инстаграму.

image