Русија

Путин позвао Русе да гласају на председничким изборима: Неопходно је да потврдимо наше јединство

Резултати избора ће директно утицати на развој земље у наредним годинама. Само ви, руски грађани, можете да одлучујете о будућности отаџбине, а као што је наведено у Уставу, једини извор моћи у земљи је народ, поручио је руски председник

Неопходно је да потврдимо наше јединство и одлучност да заједно идемо напред. Сваки ваш глас је вредан и значајан, зато вас позивам да искористите своје право гласа у наредна три дана, поручио је руски председник Владимир Путин у видео-поруци грађанима Русије уочи председничких избора у тој земљи.

"Драги пријатељи! Сви ми, мултинационални народ Русије, смо једна велика породица. Бринемо о нашој родној земљи, желимо да она буде просперитетна, јака, слободна и просперитетна, тако да ниво и квалитет живот се поправи, тако ће и бити. Урадићемо све како желимо. Зато вас молим да изађете на изборе и изразите свој грађански и патриотски став, гласате за свог изабраног кандидата, за успешну будућност наше вољене Русије", казао је Путин.

Председник Путин подсетио је да ће гласање почети 15. марта и да ће трајати три дана и истакао да се председнички избори у Русији одржавају осми пут и да то "показује неприкосновеност једног од основних принципа демократске државе".

Предстојеће изборе председник је назвао важним, изузетно одговорним догађајем. 

"Њихови резултати ће директно утицати на развој земље у наредним годинама. Само ви, руски грађани, можете да одлучујете о будућности отаџбине. Као што је наведено у уставу, једини извор моћи у земљи је народ.

Према Путиновим речима, данас је учешће грађана земље на изборима "манифестација патриотских осећања". 

"То добро разумеју становници Донбаса и Новоросије, који су, у најтежим условима, на референдумима гласали за јединство са Русијом и који ће такође изабрати ових дана. Гласаће и учесници Специјалне операције. Они су пример свим Русима", истакао је Путин.

Око два милиона Руса гласало ванредно на изборима

Председница Централне изборне комисије Ела Памфилова изјавила је да је око два милиона бирача гласало превремено на руским председничким изборима, а да је четвртак последњи дан гласања.

"Земља је огромна, имамо много тешко доступних места, забачених места, па смо гласање морали да орагинузујемо у тешко доступним и удаљеним крајевима. Укупно је гласало око два милиона бирача. Данас је наш последњи дан, када се, наравно, одржава превремено гласање, сутра је у току главно гласање", напоменула је Памфилова.

Она је напоменула да је за руске председничке изборе произведено више од 113,5 милиона гласачких листића, као и да су сви достављени у свих 89 конститутивних ентитета Руске Федерације.

image