Русија

Избори у Русији: Излазност већ премашила 36 одсто; Напад Кијева на биралишта у Херсону

Ово су први председнички избори на којима гласају и становници нових руских региона - Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области
Избори у Русији: Излазност већ премашила 36 одсто; Напад Кијева на биралишта у Херсону© Александр Сухов / РИА Новости

У Русији су почели председнички избори који ће трајати до 17. марта, а како је саопштила Централна изборна комисија, одзив бирача до 22 часа по московском времену, првог дана гласања износио је 36,11 одсто.

Због више временских зона у држави, најпре су отворена биралишта на крајњем истоку земље, на Камчатки и у Чукотском аутономном округу, а потом у Магаданској области, на Сахалину и Курилским острвима.

Последња гласачка места која су отварена су у области Калињинград, на Балтичком мору.

У Русији право гласа има око 110 милиона грађана, а резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

Председник Русије Владимир Путин гласао је данас, а своје право гласа су искористили и министар одбране Сергеј Шојгу, портпарол Кремља Дмитриј Песков, шеф дипломатије Сергеј Лавров, као и патријарх руски Кирил.

На бирачка места у Русији послато је више од 333.000 посматрача.

Поред актуелног председника Владимира Путина, на изборима учествују председник Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки, кандидат Комунистичке партије Николај Харитонов и кандидат странке "Нови људи" Владислав Даванков.

У Русији је и званична посматрачка делегација Народне скупштине Републике Србије коју предводи народни посланик Милимир Вујадиновић.

  • 15. мар 2024 • 20:25

    20:25

    До 22 часа по московском времену на изборе изашло 36,11 одсто Руса

    Одзив бирача на председничким изборима у Русији до 22 часа по московском времену првог дана гласања износио је 36,11 одсто, саопштила је руска Централна изборна комисија.

  • 19:14

    У ДНР на првом дану избора гласало 69,28 одсто становништва

    Одзив бирача на руским председничким изборима у Доњецкој Народној Републици до 20.20 по московском времену првог дана гласања износио је 69,28 одсто, рекао је новинарима председник републичке изборне комисије Владимир Висоцки.

  • 19:07

    До сада на изборе изашло 35,40 одсто бирача

    До 21 часа по московском времену, на изборе је изашло 35,40 одсто грађана Руске Федерације, објавила је руска Централна изборна комисија.

  • 18:41

    У Москви гласало скоро три милиона људи, излазност без преседана

    Првог дана гласања на руским председничким изборима у Москви гласало је скоро 3 милиона људи, више од 2,3 милиона гласало је електронски, ово је број без преседана, рекла је новинарима Олга Кирилова, председница Градске изборне комисије Москве.

    "Наш први дан гласања је завршен, бирачка места су затворена и можемо да објавимо прелиминарне резултате након првог дана гласања", истакла је она.

    Како каже шефица московске ГИК, "московљани су показали високу свест и гласали веома активно".

    "Говоримо о невиђено високој излазности првог дана гласања", додала је Кирилова.

  • 18:15

    Излазност превазишла 30 одсто

    Излазност на бирача на председничким изборима тренутно је превазишла 30 одсто, саопштила је руска Централна изборна комисија.

    ИЗЛАЗНОСТ БИРАЧА НА ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РФ У ЦЕЛОСТИ ПРЕЛА 30% - ПОДАЦИ ЦИК-а

  • 17:28

    У Белгороду проглашена опасност од ракетних удара

    У Белгородском и Грајворонском округу проглашена је опасност од ракетних удара, јављају локалне власти, преносе РИА Новости. 

  • 17:27

    У Херсону излазност 68,66 одсто

    Излазност на руским председничким изборима у Херсонској области првог дана гласања била је 68,66 одсто, рекла је новинарима Марина Захарова, председница изборне комисије региона, преносе РИА Новости.

  • 17:14

    До сада на изборе изашло 27 одсто бирача

    До 19:10 часова по московском времену на председничке изборе је изашло 27 одсто бирача, јављају РИА Новости.

  • 17:12

    Путин на изборима гласао онлајн

    Председник Руске Федерације Владимир Путин гласао је онлајн на текућим председничким изборима, јављају РИА Новости.

  • 17:11

    Евакуисано 11 бирачких места у ЛНР због претње ракетним ударом

    У Старобелску, Луганска Народна Република, евакуисано је 11 бирачких места због претње ракетним ударом, саопштила је изборна комисија ЛНР за РИА Новости.

image