Русија

Нови напади на територију РФ: Две особе погинуле, 13 повређено у Белгородској области

Претходно је Министарство одбране саопштило да је оборено седам ракета истог система, изнад Белгородске области у 8.15 по московском времену
Нови напади на територију РФ: Две особе погинуле, 13 повређено у Белгородској областиwww.globallookpress.com © Belgorod Region Governor+

Посаде система ПВО руске војске пресреле су 10 ракета вишецевног система "вампир" украјинских снага, изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

"Током данашњег дана 15. марта, око 13 часова по московском времену, спречен је још један покушај кијевског режима да изврши терористички напад на циљеве у Руској Федерацији употребом вишецевног ракетног система РМ-70 'вампир'. Десет ракета је уништено дејством посада ПВО на дужности у ваздушном простору изнад Белгородске области", наводи Министарство одбране.

Према прелиминарним подацима, један цивил који се налазио на свом радном месту у продавници је погинуо, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков. Поред тога, повређене су још две особе и причињена је мања материјална штета на појединим објектима, возилима и приватним поседима услед пада остатака пресретнутих ракета.

Касније је министар здравља за Белгородску област Андреј Икоников саопштио да је укупан број страдалих порастао на 10 људи, од чега је двоје преминуло, а осам особа је рањено, три теже и оне се тренутно налазе у болницама.

Гувернер Белгородске области се поново огласио на свом Телеграм каналу и саопштио да је у гранатирању Грејворонског округа рањена једна жена, која је због задобијених повреда превезена у болницу. Како наводи Гладков, током последњег напада причињена је и мања материјална штета, а дежурне службе већ раде на отклањању последица.

Министарство одбране Руске Федерације се такође огласило у поподневним часовима и саопштило да су посаде ПВО спречиле још један напад на Белгородску област.

"Око 17.00 часова по московском времену заустављен је још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад на циљеве на територији Руске Федерације, помоћу вишецевног ракетног система РМ-70 'Вампир'. Дежурне посаде система ПВО уништиле су пет пројектила у ваздушном простору изнад Белгородске области", наводи се у саопштењу.

Током последњег напада, повређено је четири особе којима је указана лекарска помоћ и поново је начињена материјална штета, саопштио је гувернер Белгородске области на свом Телеграм каналу.

Претходно је Министарство одбране саопштило да је оборено седам ракета истог система, изнад Белгородске области у 8.15 сати по московском времену.

Напади дроновима

Осим ракета, изнад Белгородске области посаде система ПВО су данас око 15.40 часова по локалном времену обориле и једну беспилотну летелицу, саопштило је МО Русије у дневном извештају.

У међувремену, изнад Калушке области оборено је четири беспосадна ваздухоплова. Према речима гувернера Владислава Шапша, један дрон пресретнут је дејством система ПВО, док су преостала три оборена уз помоћ средстава за електронско ратовање. Остаци две летелице пали су на територију једног петрохемијског постројења, док је једна експлодирала изнад њега без изазивања озбиљније штете.

Подсећања ради, неколико дана уочи председничких избора у Русији, који су почели данас и трајаће до недеље 17. марта, Украјина је појачала нападе на циљеве на руској територији, а како су руске власти упозоравале, напади се настављају и данас.

Раније је градоначелник Белгорода, Валентин Демидов на свом Телеграм каналу објавио вест да је у јутарњем нападу украјинских снага на овај град рањено три особе. Такође, за време синоћњег гранатирања Петровског округа у Доњецку, погинуло је троје деце, саопштио је градоначелник главног града ДНР Алексеј Кулезмин.

Руски обавештајци привели жену- планирала саботажу железнице

Управа ФСБ за Белгородску област привела је жену која је припремала да изведе саботажу по налогу украјинских обавештајних служби на једном од железничких објеката. Из управе ФСБ навели су да је приведена особа на незаконит начин дошла у посед експлозивне направе, којом је планирала да дигне у ваздух део пруге који пролази кроз Белгородску област.

Против ње је покренут кривични поступак због недозвољене набавке експлозива и покушаја терористичког напада, а осумњиченој прети казна затвора до 20 година.

Истовремено, у Брјанској области ухапшен је припадник терористичке организације "Легија - Слобода Русији", за ког се такође сумња да је припремао терористичке нападе у овој области. Према саопштењу ФСБ, ухапшено лице је подметнуло експлозивне направе у близини канцеларија енергетских компанија и друштвених установа како би дестабилизовао ситуацију пред изборе. Осумњиченом такође прети казна од 20 година затвора.

image