Русија

До свега овога не би дошло да... Путин открио шта је могло да спречи операцију у Украјини

Да није било пуча у Кијеву 2014. Русија не би покренула специјалну војну операцију у Украјини, објаснио је Владимир Путин
До свега овога не би дошло да... Путин открио шта је могло да спречи операцију у Украјиниwww.globallookpress.com © Emeric Fohlen/ZUMAPRESS.com

Сукоб у Украјини могао је да буде избегнут да није било државног удара у Кијеву 2014. године, рекао је руски председник Владимир Путин.

Обраћајући се мајкама руских војника, Путин је нагласио да су превирања на Мајдану резултирала директном контролом Запада над украјинским институцијама, преко отворених неонациста, којима Русија нема другог избора него да се супротстави.

На прелазу векова, Русима је речено да ће све бити сјајно ако прихвате спољну контролу и почну да "играју на туђем терену", рекао је Путин. Тренутну ситуацију су створили они аутсајдери који желе да контролишу Русију, "укључујући и зону специјалне војне операције", додао је он.

Не наводећи Запад посебно, Путин је рекао да су аутсајдери имали значајан утицај и у Украјини, али су после 2014. године стекли потпуну контролу над том земљом.

"Разумем да се овде нисмо окупљали ради озбиљних дискусија о политичким питањима, али ипак, да није било државног удара у Украјини 2014. године, до свега овога не би дошло. Једноставно ништа од овога се не би догодило", рекао је руски председник.

Према његовим речима, САД су "породиле" протесте на Мајдану, према речима заменице државног секретара Викторије Нуланд, што је довело до тога да су украјински националисти преузели власт у фебруару 2014. Путин их је описао као "отворене неонацисте" који величају сарадника нациста из Другог светског рата Степана Бандеру, убицу Руса, Пољака, Јевреја и "свих других, по Хитлеровом наређењу".

"Ето против кога се боре наши момци у зони специјалне војне операције", рекао је руски председник. Он је рекао и да многи Украјинци који им се супротстављају "чак и не разумеју шта раде" или схватају да их искоришћавају.

"Они играју туђу игру, али ми морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ, за своју земљу. И то је оно што ми радимо", рекао је руски председник.

Русија је послала трупе у Украјину 24. фебруара, наводећи као разлог неуспех Кијева да спроведе споразуме из Минска, који су имали за циљ да регионима Доњецка и Луганска дају посебан статус у оквиру украјинске државе. Споразуми уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014. Бивши украјински председник Пјотр Порошенко је од тада признао да је главни циљ Кијева био да искористи прекид ватре да купи време и "формира моћне оружане снаге".

У фебруару 2022. Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе и захтевао да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана.

image